Ужички волонтери уредили маузолеј на Виду

Волонтери ужичког Црвеног крста уредили су маузолејски простор на острву Видо, уз дозволу Министарства за рад, борачка и социјална питања и уз подршку града Ужица. На пут - који је за њих био својеврстан час историје - повели су их добротвори Црвеног крста који су желели да их награде за преданост волонтеризму.

Почаст прецима који су дали живот за нашу будућност, волонтери ужичког Црвеног крста одали су на препознатљив начин, активизмом.

"С обзиром да смо на острво Видо отишли са циљем да средимо цео тај простор, како бисмо на неки начин одали почаст нашим прецима, који су били ту, неки су оставили своје животе на том острву, неки су се и вратили, па смо се са више емоција предали том послу", истиче Оливера Јоксовић, волонтерка ужичког Црвеног крста. "Ништа нам није било тешко."

Оно што се доживи на Виду не може да се научи из књига, каже Јана Туцовић:

"Тај осећај - стајати тамо где су они стајали и чути ту причу од неких људи који знају много више него што је написано у уџбенику историје, то је невероватно! Много је дирљиво и подстакне те на нека размишљања."

Чишћење маузолејског комплекса на Виду, сређивање и фарбање клупа, полагање цвећа у "Плаву гробницу", само је једна од низа успешних акција ужичких волонтера који су иначе и вишеструки државни прваци у реалистичком приказу повреда стања и обољења.

"Предивна деца заслужују да нечим буду награђена", наглашава Слађана Момчиловић, волонтерка ужичког Црвеног крста из Норвешке. "Ту је и израсла идеја да одлазак на Крф буде награда њиховом раду, а да ипак не буде само туристички, него да буде организована нека акција у којој ће се они показати у правом светлу, као што и јесу. Енергија је била неописива,  радили су истим темпом, уз исто позитивно расположење са којим су и дошли, можда чак и бољим.

Боравак на Крфу био је час историје за све, а старијима и час доброте и љубави коју шире ужички волонтери, додаје Сладјана, Ужичанка која већ годинама живи и ради у Норвешкој, помажући акције ужичког Црвеног крста.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво