Угрожавање биодиверзитета угрожава и опстанак људског рода

Поводом Међународног дана биодиверзитета, крај Лудашког језера на заједничком задатку нашли су се чувари природе из Србије и Мађарске.

Неколико трстењака, птица које су означене као угрожена врста, добило је прстен који омогућава њихово праћење на путу до гнездишта или станишта за одмор.

"Подаци иду у центар за прстеновање птица, и то постоји малтене у свакој држави. Ти центри размењују податке, па ми прстеновачи добијемо податке о птицама", објашњава Ото Секереш, шеф ренџерске службе ЈП "Палић-Лудаш". "Јако нам је битно да сазнамо где су та места где они морају да стану се одмарају, да се хране поново."

Осим прстеновања птица, суботички и мађарски чувари природе заједно пописују заштићене биљне и животињске врсте региона.

Људи стварају границе, али природа их не познаје, наглашава Ђерђ Крнач, из Националног парка природе Киншуншаг у Мађарској:

"Станишта која почињу у Мађарској, простиру се до Суботице. Овде налазимо две ретке заштићене дивље врсте у Европи - цвет шафранике и малог сисара - војвођанско слепо куче. Имамо добру сарадњу, учимо једни од других и заједнички нам је задатак да очувамо природна станишта."

Влажна и слатинска станишта и ливаде Суботичко-хоргошке пешчаре и Селевењске пустаре заштићена су природна добра, а стручњаци кажу да их највише угрожава -  човек.

Велики део нашег заштићеног подручја обухвата и пољопривредно земљиште, објашњава Сандра Чокић Рех, руководилац Сектора заштите природе ЈП "Палић-Лудаш":

"И у суштини, човек је тај од кога би требало највише да се заштити биодиверзитет. Знамо на глобалном нивоу да дневно нестаје велики број врста и да ћемо, ако се настави, остати на врло малом броју врста."

Чувари природе подсећају да без разноврсног биљног и животињског света, људски род неће опстати на планети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво