Степски соко из Лебине поново на слободи

У атару Лебине код Параћина Завод за заштиту природе Србије вратио је у природу опорављеног степског сокола који је прошлог лета ту пронађен у веома лошем стању. Степски соко је заштићена врста и у Европи, а у Србији има, како се процењује, само двадесетак парова ових птица.

На месту где је прошлог лета пронађен изнемогао и гладан сада се у природу враћа као здрава јединка. После лечења и опоравка у прихватилишту за дивље животиње у палићком зоо-врту, степског сокола препознао је и мештатин који је исцрпљену птицу спасао од напада врана.

„Обалили га баш испред мога дворишта“, прича Никола Петковић, „Мој ћале га је нашао, ваљда је била неких две недеље три“.

Заштита сваке јединке степског сокола изузетно је важна, будући да се за последњих 19 година популација ових птица смањила за 69 одсто. Гнездећи и негнездећи део популације у нашој земљи критично је угрожен, процењују у Заводу за заштиту птица.

„Имамо бројање птица на годишњем нивоу“, објашњава Александар Драгишић, директор Завода за заштиту птица Србије, „Зна се тачно где је какво стање које акције треба предузети, шта треба учинити да би се очувало и, друга ствар, разговори са локалним становништвом, као што сте видели ово је део локалног становништва, свака част, хвала“.

Степски соко који је данас враћен у природу прстенован је у Аустрији, а ову врсту сокола карактерише изузетна брзина од чак 322 километра на сат када лови свој плен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво