Дан хранитељства у Милошевцу код Велике Плане

У хранитељским породицама у нашој земљи одраста око 6.000 малишана. Дан хранитељства у Србији обележен је у Милошевцу код Велике Плане.

У истом колу деца из Милошевца и њихови вршњаци из хранитељских породица. У овом селу код Велике Плане тако је већ деценијама. Милошевац је познат по хранитељству а у многим породицама оно се преноси генерацијама.

Татјана Петровић, једна од хранитељица из Милошевца, каже да је то радила и њена бака која је одгајила тридесетак малишана.

Многа деца, која су стасала у хранитељским породицама, често су се враћала у Милошевац. Али и када их живот однесе на различите стране, своје хранитеље не заборављају, нити они њих.

"Свака жена када роди дете, оног тренутка када га роди, она вероватно с тим олакшањем не осећа ништа друго. Али, већ следећи дан осећа стрепњу, осећа страх да ли ће са дететом бити све у реду", каже Драгица Танасковић. "Е, са том стрепњом и тим страхом да ли ће са дететом бити све у реду, рађа се и та љубав која постаје нераскидива између хранитељице и детета."

Дан хранитељства окупио је у Милошевцу хранитеље из целе Србије. Иако су из различитих крајева, приче су им увек исте: хранитељство је пре свега љубав.

Бити хранитељ је једно добро дело, каже Драгана Медић из Смедерева:

"Пружити оно што дете није имало у својој биолошкој породици. И онај ко то ради из љубави, то је једно неописиво осећање."

У Јадранској Лешници код Лознице хранитељи су били толико везани за децу коју одгајају да су им оставили кући, или им помогли да је направе, а неке су и усвојили, каже Милован Марковић.

У Милошевцу је и Центар за породични смештај и усвојење, установа која окупља хранитеље и сарађује са њима.

"Ми данас фактички имамо врло мало домова за децу", истиче Софија Лукић, директорка Центра за породични смештај и усвојење у Милошевцу. "Данас имамо око шест хиљада деце у четири хиљаде хранитељских породица у Србији."

Седамнаести мај је и Међународни дан породице. Генерације деце која су из различитих разлога остала без своје биолошке породице, породичну љубав пронашла су у хранитељским.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво