Локална самоуправа нема обавезу да пољопривредницима надокнади штету од елементарних непогода

Пољопривредници који обрађују њиве на обалама Колубаре, претрпе штету при сваком изливању реке. Незадовољни су јер, како кажу, помоћ који добију од локалне самоуправе није једнака њиховом улагању.

Милан Божић из Ваљевске Лознице најплодније оранице има на левој обали Колубаре. Река је променила ток и поједине учинила неупотребљивим у великој поплави у мају 2014. године.

Њиве које Божићи и даље обрађују, гајећи кукуруз и луцерку јер се баве сточарством, поплављене су при свакој обилијнијој киши.

"Жалио сам се и Водопривреди", каже Милан Божић, "долазила је господа на увиђај, крстили су се. Стварно им није било јасно за толику одштету, да баш ништа наша Општина ваљевска није предузела. Ево и после 2014. године, видите какво је стање."

Локална самоуправа нема обавезу да надокнађује штету од елементарних непогода. Град Ваљево је пољопривредницима давао помоћ. Ту могућност сада искључује нови Закон о смањењу ризика од катастрофа, усвојен крајем 2018. године.

Житељи села незадовољни су што у оваквим ситуацијама немају ни пореских олакшица.

"Знам 2014. да су биле велике поплаве и кад смо спремили горе парцелу, то је било за огледна поља, вода је однела и бразду, и стајњак и вештак и ми смо морали да почнемо изнова све да радимо", каже Божидар Дивнић из Беомужевића.

Стручњаци кажу да је слив Колубаре коплексан и да су изливања река у небрањеном подручју очекивана. За унапређени систем заштите од поплава потребно је много новца и времена.

"Неопходно је направити систем активне заштите, а то је систем брана које су, према неким нашим, значи, анализама потребне, неких двадесет акумулација и брана на овом сливу Колубаре", истиче Звонко Коцић, извршни директор за заштиту од вода ЈВП Србијаводе.

У протеклих пет година поседници њива у приобаљу понављају причу да би били спокојнији када би надлежни из Водопривреде вратили реке у пређашње токове и насипима заштитили најплоднију земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво