Жене, жртве породичног насиља, без подршке породице и друштва

Љубомора или напуштање најчешћи су мотиви насилника за убиство жена. У сусрет Дану сећања на жене жртве насиља, три женске огранизације из Ниша, Панчева и Новог Сада упозоравају да фемицид, односно убиство жене само зато што је жена, а које почини њен партнер, код нас још није посебно кривично дело.

Званична статистика не постоји, али према подацима из медија у последњих осам година убијена је 281 жена.

Да ли ће један шамар навести насилника на убиство тешко је рећи, тек истраживање показује да најопасније место за жену која трпи насиље управо њен дом, а да се у јавности већина случајева релативизује.

„Да се она криви за то, односно, он је био љубоморан зато што је она, не знам, излазила са другарицама, да се налазе просто оправдања некако чини ми се за њега она која не би смела да се нађу", каже Косана Бекер, из Удружења грађанки FemPlatz.

На основу обрађених 69 правоснажних пресуда утврђено је да је реч о изузетно тешким убиствима, да је проблем квалификација дела као и да се предност даје олакшавајућим околностима.

"У многим случајевима кривична дела убиства заправо се квалификују као тзв. обична убиства, за које је запрећена казна од 15 година затвора, а да је било елемената да то буду убиства која су квалификована као тешка убиства за која је запрећена казна много већа", истиче проф. др Невена Петрушић, из Женског истраживачког центра за едукацију и комуникацију.

Истраживање показује и да је у многим случајевима подршка породица али друштва изостала. У регионалној сигурној кући у Нишу у просеку годишње борави више од стотину жена.

"Ако неко годинама трпи увреде, ударце, ако неко годинама слуша да је лоша мајка да је лоша супруга и да не вреди, онда временом губе самопоштовање и самопуздање и овде су како би оне психички ојачале", објашњава Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу.

У нишкој Сигурној кући тренутно борави пет жена са шесторо деце. Нажалост, ниједна од њих није била спремна да са нама подели своја трауматична искуства.

Осамнаести мај проглашен је за дан сећања на убијене жене пре две године на иницијативу женских организација због тога што је 2015. године у периоду од 16. до 18. маја убијено 7 жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво