Сарадња сурдуличких пчелара са колегама из Бугарске и Македоније

Сурдулица десет година учествује у ИПА пројектима прекограничне сарадње, које кофинансира Европска унија. Реализовани су заједнички пројекти са Бугарском у области културе и инфраструктуре, а пчелари из овог краја у последње три године успешно сарађују са колегама из Бугарске и Македоније.

Сурдулица је део прекограничног региона Пчиња-Крајиште. Пчелињак Ивице Костића у Алакинцу, посећују пчелари из Ћустендила, Криве Паланке, Старог Нагоричана, Ранковца. На више локација има кошнице, укупно 250 пчелињих друштава, највише на Власинској висоравни.

"Ми наш мед представљамо као јединствен мед на тржишту јер је јединствено биље на Власини, тог биља нема у другом поднебљу", каже Ивица Косић, пчелар из Алакинца.

А мед представљају на сајмовима, студијским путовањима где размењују искуства и разговарају о проблемима у пчеларству. То је један од циљева прекограничне сарадње, преко Сталне радне групе за регионални и рурални развој, која финансира пројекте до две хиљаде евра.

"Једном, двапут седмично се чујемо, указујемо једни другима на проблеме, на иновације, како је у том региону, како је код нас. Заједнички проблем је климатска промена, недостатак паше", каже Ивица Костић.

Из фонда за прекограничну сарадњу, планирају да уложе у изградњу објекта у заштићеном подручју Власине, за прихват, врцање и паковање меда. То је привредни, али и туристички потенцијал Пчињског округа.

"Инфраструктурни пројекти, као и обнова Сурдуличког културног центра, не само за грађане, и за туристе је значајно. Пошто је то потенцијал, и та оса је била на бази туризма прекограничне сарадње, а јачају не само економски, еколошки, све аспекте друштва", каже Сузана Станковић Алексић, менаџер пројекта Општина Сурдулица.

Више установа из Сурдулице учествовало је претходних десет година у пројектима прекограничне сарадње. Са општинама из суседне Бугарске реализују инфраструктурне и пројекте из културе. Један од тих пројеката је уређење градског парка које ће трајати и наредних пет година.

Парк је партерно уређен, има соларне панеле, лед расвету, а мобилијар за децу је у облику инсеката. Пре неколико година из ИПА фондова изграђен је и задружни дом у Алакинцу код Сурдулице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво