Панчево: Инвестиције доносе нова радна места

Инфраструктурно опремање северне индустријске зоне и инвестиције у јужној зони где се налазе Рафинерија и Петрохемија, донеће Панчевцима нова радна места. Проблем је што на тржишту рада нема довољно квалификованих радника за струке које се највише траже.

У новој, северној индустријској зони у Панчеву ускоро се отвара немачка фабрика ауто-компоненти, док се у рафинеријско-петрохемијском комплексу приводе крају инвестиције које ће довести до отварања нових радних места.

Најтраженији су машинци и електротехничари, а биће посла и за економисте и правнике. На тржишту рада тренутно нема довољно незапослених у овим областима, али се организују преквалификације, тако да ће проблем бити решен.

Фабрика ЗФ је на недавном сајму запошљавања тражила 50 радника у производњи са средњом стручном спремом, без обзира на усмерење, наводи Ивана Мучибабић, из НСЗ Панчево:

"Уколико лица не могу да нађу запослење у свом основном образовању, могу да заврше одређену обуку код нас, то су обуке за тржиште рада."

Битно је да се све више уводи дуално образовање, каже Саша Павлов, градоначелник Панчева:

"Машинска школа је добила одобрење да отвори још једно одељење мехатроничара, затим оператера на CNC машинама и заваривача, што су дефицитарна радна снага код инвеститора, тако да ће наша деца имати прилику да чим заврше средњу школу нађу запослење у овим фабрикама."

Образовање потребних радника почело је у Хемијској, Машинској и Електротехничкој школи. Инвеститори могу да рачунају на раднике из целог Јужног Баната и Београда.

"Имамо срећу да смо близу Београда. То нам привлачи инвеститоре, али нам је доступно и једно шире тржиште радне снаге, и то врло квалификоване", каже градоначелник Панчева.

У наредних годину дана у Панчево треба да дођу још две немачке компаније, што средњошколце може усмерити које смерове да бирају, а незапослене да се одлуче за додатне обуке и преквалификације.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво