Крушевачка Гимназија без филолошког одељења

Не јењавају реакције на укидање филолошког одељења у крушевачкој Гимназији после 18 година. Након објављивања информације у медијима огласило се и Министарство просвете. Њихово Саопштење изазвало је додатно незадовољство родитеља и запослених у Гимназији.

"Министарство просвете, науке и технолошког разоја није одобрило формирање филолошког одељења у Гимназији у Крушевцу због недостатка заинтересоване деце за тај смер, стоји у саопштењу које је јуче објављено. Како се наводи " прошле године је уписано свега 17 ученика, а ове године за припрему се пријавило само 10. Да би одељење било формирано , потребно је да буде најмање 15 ученика, а оптимално 24." Родитељи и колектив Гимназије оспоравају ове аргументе и кажу да је одлука о укидању одељења донета непосредно пред подношење пријава за полагање пријемног испита тако да нико није мога да зна колико је интересовање.

"30 ученика је заинтересовано и жели да полаже пријемни испит и да упише филолошко одељење, колико њих би уписало зависи од резултата на пријемном испиту. Требало би нагласати да припремна настава у школи није обавезан вид припреме за упис у филолошко одељење", тврди Биљана Дачић , директорка Гимназије.

 

Петиција са 30 потписа ученика и још једна молба родитеља у којој се наводи да је интересовање као и претходних година, упућене су на адресу министра.

"Једина наша молба, али заиста молба је да се тој деци омогући да полажу пријемни испит, па уколико не буде задовољавајуће, не ураде како треба, онда укините . Лако је укинути нешто", каже Дејан Милетић, родитељ.

"Свих 17 година ми смо имали максималан број ученика у одељењу , а то је 24., једино прошле године није било максималног број али то не значи да ове године не треба дати ученицима шансу", сматра мр Душица Добродолац,професор српског језика и књижевности

Примедбе Министарства на организовање наставе другог страног језика и недовољно ангажовање на анимирању осмака у Гимназији одбацују као нетачне, а предлог да талентована деца из Расинског округа филолошко одељење упишу у Нишу или неком другом граду родитељи сматрају непримереним.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво