Сабор бачијара у Хомољу

У Стамници код Петровца на Млави одржан је "Сабор бачијара", манифестација посвећена бачијама и овчарству. Оваца у петровачком крају има мање него пре неколико деценија, али се њихов број постепено повећава.

Стамница је потхомољско село у општини Петровац на Млави, а овај крај одувек је био познат по узгоју оваца. Оне су се око Ђурђевдана изводиле у планину на бачије, а враћале после Митровдана. Али, бачије су данас празне, а број оваца у Стамници много је мањи него пре неколико деценија.

„Педесет, шездесет, седамдесет смо имали раније, па онда смањили, сад имам само петнаест. Од тих петнаест овце не може да се живи", каже Југослав Калинић, узгајивач оваца из Стамнице

Бачијарску традицију Стамничани већ више од деценије покушавају да очувају "Сабором бачијара", али, велики проблем је одлив становништва петровачког краја у иностранство. Општина Петровац на Млави кроз субвенције, покушава да оживи овчарство и младе врати на село.

Да ли ми желимо да увећамо овчарски фонд? Свакако да се преко Фонда за развој пољопривреде у Општини Петровац на Млави трудимо да то умногоме побољшамо и увећамо и мислим да смо на добром путу", сматра Саша Живојиновић, помоћник предсенкика општине Петровац на Млави.

Ипак, стање српског овчарства није тако драматично као што изгледа, а овчарски фонд увећава се из године у годину, кажу стручњаци. Томе су значајно допринеле и државне субвенције, али да би били успешни домаћи узгајивачи оваца морају променити пословну филозофију.

Вечина наших пољопривредника и даље сматра да може да држи десетак оваца и да то буде нека допунска делатност, а не основни извор прихода. Када то премостимо прво у глави, схватимо да број оваца мора да буде далеко већи. Не причамо о сто оваца, већ о стадиома оваца од двеста и више, е онда је то основа за развој и напредак било ког пољопривредног домаћинства", каже др Зоран Рајић, Пољопривредни факултет Земун.

Ове године на "Сабору бачијара" било је песме и игре, али мање оваца него претходних година. Стамничани се са сетом присећају времена када је број оваца у њиховом селу био већи од броја становника.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се