"Зрно песка у оку" на Дисовом пролећу

У оквиру 56. Дисовог пролећа, Градска библиотека "Владислав Петковић Дис" организовала је промоцију песничке збирке "Зрно песка у оку" Зорице Лешовић Станојевић.

Учесници другог мајског програма били су Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник у Школској управи Чачак, књижевни критичар и један од рецензената књиге, и ауторка, по професији новинар, чији је лирски првенац представљен.

За надахнуто казивање одабраних стихова из збирке побринула се Софија Димитријевић, ученица трећег разреда Гимназије у Чачку.

У музичком делу програма учествовале су ученице Музичке школе из Чачка, Ђурђа Миловановић и Марија Ружичић које су на харфи извеле композиције "Нови Јерусалим" и "Јесењи ветар".

Зорица Лешовић Станојевић рођена је 1962. године у Суботици, а од своје седме године живи у Чачку. Дипломирала је на Факултету политичких наука на Катедри за новинарство и комуникологију, а као новинар ради 20 година у "Чачанском гласу".

Ауторка је више од 400 интервјуа са личностима из света културе, уметности и науке, добитница бројних похвала, признања и награда, а њена поезија је заступљена у више од педесет зборника и антологија.

Приредила је два зборника "Моравски сусрети и повеље" 2010. и 2015. године. За духовну поезију дарована је Благодарјем из Хиландара и Златником са ликом Светог Саве, а за љубавну песму "Твоје име" освојила је Награду "Момчило Настасијевић". Златну значку Културно-просветне заједнице Србије добила је 2016. године. 

Поетски опус обједињен у збирци "Зрно песка у оку" брижљиво је сабиран и дорађиван скоро три деценије, о чему сведоче прецизно наглашени датуми настанка готово сваке песме, заједно са детаљнијим објашњењима о примљеним признањима и публикацијама у којима су досад објављене.

Конципран је у осам циклуса (У петом кругу, Нећу у Прокрустову постељу, Кардиограми, Једна реч, а све, Митологија срца, Мој мол..., Шапат ка Небу и Ви сте криви), а рецензије су, поред Данијеле Ковачевић Микић, написали Срба Игњатовић и Живорад Недељковић, добитник Дисове награде 2011. године.

"Сваки циклус може се посматрати као рудимент необјављене, а накнадном стилизацијом могуће песничке књиге. Друго полемичко место је степен занатске вештине којом се лична, аутобиографска грађа преводи на општи, универзални план", рекла Данијела Ковачевић Микић, која је истакла да језик има посебно важну улогу у исказивању емотивних распона и варијација, да то осећају и читаоци, и истакла "завидну тематску разноврсност и стилску разноликост" збирке. 

На самом крају програма ауторка је публику позвала на разговор о својој поезији, па су са своје утиске са њима поделили и искусни љубитељи њеног песништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво