Орден француске Владе за приватизацију зрењанинског Млекопродукта

Влада Републике Француске одликовала је Живанка Радованчева, дугогодишњег директора зрењанинског Млекопродукта, Орденом за заслуге у области пољопривреде. Како се наводи у образложењу Радованчев је у приватизацији овог колектива од стране компаније Савенсиа одиграо кључну улогу.

Пре приватизације Млекопродукт је имао специфичан однос са произвођачима, који су уједно били и радници предузећа. Доласком новог власника модел је промењен у тржишни, али је захваљујући ангажовању директора Живанка Радованчева сачувана веза са произвођачима, па Млекару и сада снабдева око 800 фармера.

Проблем су били вишкови млека, како да их смање на квалитетан начин, и како да подстакну развој, објашњава Радованчев:

"Знали смо да ће и биологија и време које долази смањивати број произвођача, а да бисмо сачували или повећали укупну количину, морали смо подржавати ове веће произвођаче, млађе произвођаче."

Орден француске Владе за заслуге у области пољопривреде у рангу витеза Живанку Радованчеву уручио је у Амбасади Француске у Србији амбасадор Фредерик Мондолини. Овај орден је установљен у 19. веку, а додељује се у изузетним случајевима страним држављанима.

"Ми имамо јако лепе пројекте између наше две земље и то у једној области која је веома значајна, јер су и Француска и Србија две велике пољопривредне земље", истиче Фредерик Мондолини, амбасадор Француске

Француске компаније у Србији запошљавају 13 000 радника, а само у Војводини уложиле су 800 милиона евра. Млекопродукт важи за једну од најуспешнијих приватизација.

"Пример Млекопродукта јесте један одличан пример како промене и искуства са запада и западних развијених тржишта могу да се примене и на наше тржиште које је у том тренутку приватизације било доста неразвијено", објашњава Драгољуб Бјелоглав, Удружење привредника "ЗРЕПОК"

Млекопродукт је у 2018. откупио и прерадио 32 милиона литара млека, а у првом кварталу ове године резултати су бољи за 10 одсто него лане у истом периоду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво