Крагујевац: Лакше до докумената за извоз

Како би олакшала извозне процедуре, Привредна комора Србије је велики део овлашћења пренела на Регионалне коморе. Све информације и документа за извоз у земље са којима Србија има закључене споразуме о слободној трговини или на друга тржишта, привредници могу да добију у Регионалној комори у Крагујевцу.

Широк је спектар производа који задовољавају стандарде о домаћем пореклу робе. Било да се извози храна, текстил или намештај, производе мора да прати уверење о српском пореклу. Подносиоци захтева достављају Привредној комори прописану документацију и после строгих провера, издаје се или ускраћује уверење о домаћем пореклу робе.

"Непреференцијално уверење према тржиштима где наша држава није склопила споразуме о слободној трговини и према захтевима иностраног купца. Преференцијално уверење Форма А, издајемо за извоз наших производа на тржиште Америке, Канаде, Јапана", објашњава Ружица Станчић из РПК Крагујевац.

У Привредној комори у Крагујевцу издају се и уверења о пореклу робе из треће земље, оверавају факутуре, девизни ценовници, пакинг листе. Однедавно и Ата листови, саставни део АТА карнета,пасоша за робу.

"Значи нам што додатне листове можемо да узмемо овде у Крагујевцу. Брже долазимо до њих него некада у Београду", каже Никола Симовић, музичар.

"Помогло би нам, у сваком случају када бисмо ми могли и нови АТА карнет да подигнемо у Крагујевцу", објашњава Ненад Средојевић из "Агромаркета". "За сада то није могуће, али се надамо да ће у неком наредном периоду, то, исто такође, моћи овде да се уради."

У Привредној комори очекују да ће од јесени, поред Београда и у Крагујевцу моћи да се отвори Ата карнет, документ који важи годину дана, а односи се на научну и стручну опрему, сајамске експонате, инструменте и друге производе који се привремено износе из земље.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 14. мај 2019, 22:15) - goca anonymous [нерегистровани]

olaksica

To baš znači... ko je vadio karnete zna koliko se vremena gubi. Velika olaksica .

(уторак, 14. мај 2019, 18:12) - Dragan Palanka [нерегистровани]

Dobra vesr

Za nas , koji imamo izvoz ovo je vazna vest.i dobra.