Бор: Чишћењем водотокова против поплава

У последња 24 часа на подручју Градске управе Бор пало је 26 литара кише по квадратном метру. Сви чланови тима за одбрану од поплава су у приправности, а ЈКП Водовод увео је 24-часовно дежурство.

Током прошле године најкритичнија ситуација је била у селу Злот, када се вода из Злотске реке излила у домаћинство Властимира Добромировића.

"Ја сам ставио неке своје мерке да пратим водостај реке, међутим, ујутру је она преплавила обалу, велика количина воде, одмах сам звао штаб за кризне ситуације, тако да су они врло брзо одазвали, послали су камион ризле и ровокопач", каже Добромировић. "Ископали су попречне канале и испустили вишак воде и од ризле смо направили заштитни бедем и тако смо избегли нежељене последице."

Поучени овим примером, челници Бора уложили су милион и по динара и очистили водотокове другог приоритета у пет месних заједница које су најугроженије: Злот, Метовница, Танда, Лика и Шарбановац.

"Данас имамо потпуно другачију слику у односу на 2017, 2018. годину и да смо пет сеоских месних заједница очистили, комплетне водотокове другог реда и све предвиђене или падавине које се очекују у неким наредним периодима сматрамо да нису ризичне по град Бор и по наше месне заједнице", објашњава Александар Миликић, градоначелник Бора.

Очишћен је и Злотски кањон који спада у водоток првог приоритета.

"Отклонили смо опасност због насталог муља, да ту дође до изливања реке, а уједно смо створили  велики алтернативни водозахват који би користио у случају великих пожара", објашњава Данијел Алексић, члан Градског већа.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Миодраг Марковић каже да има довољно материјала за учвршћивање речних обала и осталих водотокова, а предузете су и мере да не дође до изливања канализације у појединим градским улицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво