Сарадња Прибоја и Руда - у служби туризма

Бели спорт и културно-историјско наслеђе с краја 19. века су тематски оквир за развој туризма у оквиру заједничког пројекта прекограничне сарадње Прибоја и Руда. Европска унија овај пројекат финансира са 220.000 евра, реализоваће се током 18 месеци. На темељима богатог наслеђа које баштине оба града, биће уобличен нови, специфичан туристички производ.

Тенис је у Прибој стигао пре него у Београд, још 1880. године, заједно са аустријским гарнизоном, распоређеним на граници са тадашњом Отоманском империјом. На размеђи две царевине, бели спорт је освојио варош, и то само три године после Вимблдона, и та чињеница је опет повезала комшије - Прибој у Србији и Рудо у Републици Српској, и ово ће бити њихов трећи заједнички пројекат.

"Та сарадња траје већ девет година. Прва два пројекта су управо реализована и везени су за рафтинг и за реку Лим. Овај пројекат је мало изашао, ухватили смо се културно историјског наслеђа са краја деветнаестог века, дошли смо до тениског терена и мислим да смо направили добру причу", каже Владан Радовић, директор Туристичке организације Прибој.

"Сва ова прича, везана и за Рудо и за Прибој, укомбиноваће се у неку генералну туристичку понуду. Већ смо и сад успели неколико људи да запослимо кроз овај пројекат, а иначе, по завршетку пројекта, надам се да ће остати неколико радних мјеста", сматра Владимир Брадоњић, директор ЈУ за спорт и туризам Рудо.

Пројектом је, је између осталог, предвиђена изградња два тениска терена, турнири, али и адаптација простора Јевђевића куће за уметничку радионицу и израду сувенира. Овај крај има много тога заједничког, баштину која сеже у далеку прошлост, укључујући и римске и средњовековне градове који могу бити врло интересантни посетиоцима.

"Град Јагат, од кога је настао данашњи Прибој, има три куле. Једна од тих кула се налази на подручју Месне заједнице Мокронози, селу руђанске општине. Други град, Сјеверин, такође једна од кула и део одбрамбеног зида се управо налазе на територији Босне. Дакле, и дан данас, граница је, управо под самим тим градовима и то једна од будућих туристичких атракција би управо били ти градови", каже Саво Дерикоњић, директор Музеја у Прибоју.

Прибој и Рудо, градови на граници, сарађивали су и раније, заједнички решавали проблем одлагања отпада, уређења приобаља и решавали свакодневне, егзистенцијалне проблеме становника. Ово је још једна прилика за заједничко деловање и прекограничну сарадњу и, како најављују, на томе неће стати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво