Комуналне службе у Шапцу у приправности због најављених падавина

Највиши водостај реке измерен је 2014. када је вода стигла до шеталишта. Водостај је сада скоро четири метра нижи, и на коти је од 276, што је 11 центиметара више у односу на јуче.

Реке ће и наредних дана бити у порасту, и очекује се да ће до петка достићи 400 центиметара кад су уводе редовне мере одбране од поплава. Оно што је битно да то није ништа неуобичајено за ово доба године.

На превентивној седници Штаба за ванредне ситуације речено је да су све градске службе у приправности, и спремне да реагују уколико буде потребно. Насип на Чеврнтији код Дреновца био је најкритичнија тачка 2014. године. У току је његова реконструкција.

"Што се тиче насипа на реци Сави, добили смо информацију да су у току радови и да од пет километара који су били ризични, сада имамо само 300 метара који могу бити ризични, али да предузеће које изводи радове Југокоп Подриње води рачуна, има сва потребна средства у складу са уговором, да заштити то подручје ако дође до неуобичајено високог водостаја Саве", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Највећу штету пре пет година причинили су водотокови другог реда. Од тада је очишћено више од стотину дужних километара бујичних потока. Највише у Поцерини.

"Када су у питању водотoкови другог реда, они су за сада суви и у јако ниском водостају, тако да свака киша која је очекивана, имаће где да падне, и где да се слије. Током 2015. и 2016. Град је уложио милион евра у одржавање те каналске мреже, водотокова другог реда, пре свега на отклањању отпада који је успоравао ток", каже Ненад Илић из шабачке Комуналне полиције.

Све градске службе у приправности, стање на терену прати се двадесет четири часа, и све је под контролом.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар