На сајму запошљавања у Панчеву потражња за металским радницима

На овогодишњем Сајму запошљавања у Панчеву, 40 послодаваца понудило је више од 400 радних места. Предњачи немачка фабрика ЗТФ која би ускоро требало да буде отворена у том граду.

У последњих 10-ак година Градска управа Панчева организује сајмове запошљавања, где незапослени могу да упознају послодавце, оставе своје биографије, пронађу посао. Највеће шансе за то и даље имају познаваоци разних заната, док су мање тражене економска струка и све што је у вези са филозофским наукама.

"Видела сам да траже продавца, али им треба неко са искуством, а ја то немам. Завршила сам за цвећара, али свуда траже раднике са искуством.

"Завршавам Електротехничку школу, смер телекомуникације, а тражим нешто преко лета пре студија. Оставио сам податке на неколико места, ваљда ће бити посла."

„Ја сам комерцијалиста, али нема моје струке овде. Већ имам 61 годину и инвалид сам, за нас нема нигде посла", кажу млади Панчевци.

Тренутно у Панчеву има нешто више од осам хиљада незапослених, у Јужном Банату око 15 хиљада. Важно је да сви они прате конкурсе које нуди Република и Покрајина, али и локална самоуправа.

„Отвара се ЗФ највише траже металска занимања. Термоелектрана-топлана ће почети са радом, исто траже металце, али и занимања која су у вези са нафтом и гасом", каже Ђорђе Лукач, директро НСЗ Панчево.

„Трудимо се да се бавимо више малим бизнисом, предузетницима. Национални и покрајински ниво баве се великом привредом, тако да они који имају мали породични посао могу код нас наћи подршку", објашњава Сузана Јовановић,градска већница за рад и запошљавање.

За пројекте запошљавања Градска управа Панчева ове године је издвојила 55 милиона динара.
број коментара 0 Пошаљи коментар