Ваљево: Уређење корита Колубаре и Обнице

У Ваљеву се интензивно граде речна корита Колубаре и њене притоке Обнице у од дужини 7,3 км. У плану је и регулација 1,2 км Јабланице, а сви пројекти финансирају се из фондова Европске уније и кредита Светске банке. Укупна вредност радова је осам и по милиона евра.

Када се заврши изградња корита низводно на периферији града, Колубара ће читавим током кроз Ваљево, а то је пет километара, бити регулисана. Посао је требало да буде завршен почетком маја. Падавине су један од разлога за померање рока.

"Ми се надамо да ће у наредна два, два и по месеца цела деоница која је уговорена бити завршена, ако временске прилике то дозволе онда практично цео интензитет радова селимо на узводни део Обнице", објашњава Дарко Јањић, руководилац техничког сектора ЈВП "Србијаводе".

Од ушћа узводно, Обница ће бити регулисана у дужини два километра и три стотине метара. Пројектом заштите Ваљева од поплава планирана је и изградња 1.200 метара корита друге притоке Колубаре - Јабланице. 

У овом сливу важна карика у систему заштите је акумулација Стубо-Ровни.

"У Ваљеву је до сада уложено осам и по милиона евра у регулацију тока Колубаре и Обнице, и то чини Ваљево најбезбеднијим градом када су у питању велике воде, а поготово регулација тока кроз центар града", каже Слободан Гвозденовић, градоначелник Ваљева.

Стручњаци Јавног водопривредног предузећа "Србијаводе" изградњу речних корита у Ваљеву показали су Луу Гуихиу, заменику министра водних ресурса Кине и његовим сарадницима. Они су вољни да искуства о унапређеним системима заштите од вода поделе са колегама у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво