Укидањем филолошког одељења у крушевачкој Гимназији незадовољни и ђаци и наставници

Данас је последњи дан за пријављивање ученика за средње школе за које је неопходно полагање пријемног испита. Крушевачка Гимназија после 18 година остала је без филолошког одељења, што је изазвало незадовољство колектива, родитеља и деце која су се месецима припремала.

Са информацијом да њихова деца неће имати прилику да 1. и 2. јуна полажу пријемни испит родитељи су упознати у петак када су донели потребну документацију.

"Практично смо затечени овом ситуацијом", каже Дејан Антић. "Уместо да сад ових дана пријављујемо нашу децу за пријемни испит ми добијамо сазнање да се филолошко одељење укида. Нисмо добили од Школске управе ни један ваљани разлог зашто се одељење укида."

У Гимназији су такође били изненађени одлуком Министарства, а одлуку им је саопштио руководилац Школске управе 6. маја.

"Образложење је било због смањеног уписа прошле године", истиче директорка Гимназије  Биљана Дачић. "Морам да истракнем да је Гимназија 18 претходних година уписивала ученике у максималном броју. Законски дозвољен минимум је 15 ученика у одељењу, законски максимум је 24. Седамнаест година имали смо 24, што је законски максимум. Прошле године је уписано 17 ученика што представља законски оквир у коме је дозвољен упис за једно овакво одељење. Сматрамо да нема никаквих сметњи да се упис дозволи. "

Филолошко одељење у Гимназији једино је на подручју Расинског округа, а ђаци који су ту матурирали студирају на престижним европским и светским уноверзитетима.

Уз знање и образовање које добијају, то је још један разлог интересовање надарених ђака за језике и друштвене науке.

Ове године се двадесет ученика из Крушевца припремало за полагање пријемног испита, још толико из других градова. Једна од њих је Маша Јефтић:

"Много сам разочарана и не знам шта ћу друго да упишем, јер је филолошко одељење некако јединствено."

Ученици, родитељи и колектив Гимназије потписали су данас петицију коју ће уз пропратно писмо и молбу да се филолошко одељење не укине послати министру просвете. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво