Једносменска настава и у основној школи у Чокоту

Основна школа "Десанка Максимовић" у Чокоту једна је од највећих и најопремљенијих нишких сеоских школа. Иако није усша у пројекат Министарства просвете који подразумева само преподневну смену, уз могућност додатних активности, рад у школи ће, од наредне, године бити организован по том принципу.

Позната по томе што се уз уобичајено школског звоно за почетак одмора оглашава и музика, једна од школа у Чокоту биће међу првима у Нишу која ће од семтембра радити у једној смени, а ученици увелико размишљају чиме би то желели да се баве после обавезних часова.

"Ја бих волео после школе да радим домаћи и да ми помогне неко, уколико нешто не знам, а после да се бавим спортом. Баш бих волео да у школи има и часова глуме и да имамо такве активности. Ове године нисмо имали често драмску секцију и није било ништа од тога", кажу нишки основци.

Иако школа званично није ушла у пилот пројекет обогавезног једносменског рада од наредне сколске године настава ће бити органозована по сличном принципу. За то кажу има довољно и воље и могућности. 

"Више могућности да се све прилагоди њима и да им се олакшка, да могу максимално да се посвете учењу, и да наставници могу много више да им пруже", објашњава Марија Игњатовић, наставница географије. 

"Све учионице су дигитализоване, свака учионица поседује лаптоп и пројектор, беле табле, интернет. Од следеће школске године уводимо једносменску наставу у матичној школи, такође ће бити и кабинетска настава. Поред матичне имамо још осам издвојених одељења. У пет ће бити једносменска настава, а у четири двосменска", каже Миљан Бојанић, директор ОШ "Десанка Максимовић" у Чокоту.

И најважније од свега, број ђака у школи која са девет објеката покрива петнаестак села већ годинама се не смањује па ће на јесен, у школске клупе сести око стотину првака.

број коментара 0 Пошаљи коментар