Заседање Светог архијерејског сабора у Жичи

У години у којој Српска православна црква обележава осам векова аутокефалности, мајско заседање Светог архијерејског сабора почело је јуче у манастиру Жича, задужбини првог српског краља Стефана Првовенчаног и првом седишту архиепископије.

Жича од јуче подсећа на средњовековне саборе који су се овде догађали и који су били припрема и потврда добијене аутокефалности. Широм отворених капија дочекани су гости из свих крајева света. Свечаној литургији у Храму Вазнесења Христовог присуствовало је много људи.

 

"Одавно овако нешто није било, тако да смо презадовољни, дошли смо овде да пропратимо овај догађај."

Патријарх Иринеј подсетио је на посебан повод за сабрање у овој древној задужбини Немањића:

"У Жичи српској причи, како то владика Николај каже, да овде поднесемо свој извештај о свом труду и раду протекле године, да сагледамо проблем који су нам присутни и да уз помоћ Божју и Светога Саве нађемо набољи пут, најбоље решење."

 У новијој историји ово је прво саборовање највишег црквеног тела у манастиру Жича.

"Данас она се поноси што смо као Срби запамтили шта је Свети Сава учинио за нас и што му на овакав начин узвраћамо", каже Александар Јефтић, из Епархије жичке.

Његова светост Иринеј присуствовао је и концерту Камерног хора из Источног Сарајева у Светосавском храму у Краљеву. Сабор СПЦ у Жичи ће трајати два дана, а након тога ће се преселити у Београдску патријаршију, где ће наставити рад.

број коментара 0 Пошаљи коментар