Како унапредити услуге за особе са интелектуалним потешкоћама

"Како унапредити услуге за особе са интелектуалним потешкоћама" тема је регионалне конференције одржане у Богатићу, у организацији "Каритаса" и уз подршку Европске уније. Србија је у процесу деиституционализације модела заштите менталног здравља још од 2002.године.

Услуге Дневног боравака "Свети Јован" у Богатићу који је у некада напуштеном домаћинству опремио Каритас, тренутно користи 45 особа са менталним и интелектуалним потешкоћама. Уз помоћ неговатељица и стручних сарадника, уз становање и заштиту, овде су им организоване различите активности и радионице.

"Како долазим овде, много боље се осећам, и моје здарвствено стање се јако побољшало. Активности су разне-кошење, сређивање, ту су нам и пластеници", каже Саша Миловановић, корисник.

Ова "авлија одрживог развоја", како се чуло на стручној конференцији, којој су присуствовали еминентни стручњаци и представници институција из ове области, прави је пример ефикасних услуга , по узору на италијански модел.

"Оно што смо видели у суштини италијанског модела заштите менталног здравља а оно што ми покушавамо да применимо у Републици Србији, то је да активности, структурисане активности за особе са менталним сметњама, треба да буду животне активности, оно што ће људима вратити самопоуздање", каже Мирољуб Николић, директор "Каритаса" у Шапцу.

Модел заштите менталног здравља у Италији најбољи је у свету,  а процес реформе тог система трајао је неколико деценија.

"Када су у Италији затворене психијатријске болнице, сви су били забринути, а данас нико више не поставља то питање јер су особе са манталним проблемима показале да могу боље да живе у заједници", каже др Франко Ротели, психијатар из Италије. "Морамо ставити тачку на психијатрјске болнице и радити више на инклузивној политици, а не на искључивању а за то је потребан одрживи развој и кохезија у друштву."

За реформу система од болнице до заштите у заједници, како се чуло на скупу, потребне су културолошке и друштвене промене.

"Зато је овај догадјај не само нешто корисно у смислу да се тим лицима са евентуалним психичким и другим проблемима приближимо, него да уопште знамо да свако од нас може стално да напредује", каже Станислав Хочевар, председник Каритаса Србије.

Конферениција у Богатићу, део је великог пројекта од 5,5 милиона евра који финансира Европска унија и спроводи ресорно Министарство. Добра вест је да ће општина Богатић наставити финансијску подршку услуга у дневном боравку јер је основно начело социјалне заштите - континуитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво