Нови рециклажни центар у пожаревачком крају

Проблем одлагања и одвожења смећа, у Пожаревцу и околним општинама решавају изградњом Рециклажног центра у коме ће се сакупљати отпад са подручја Пожаревца, Великог Градишта и Голупца. Отпад ће, потом, бити транспортован на депонију у Лапову.

Од 2020. године отпад са подручја града Пожаревца неће се више одлагати на постојећој депонији, која је већ неколико деценија привремена. У будућем Рециклажном центру отпад са подручја Пожаревца, Великог Градишта и Голупца, биће селектован, пакован и транспортован на регионалну депонију у Лапову.

"Капацитети су 115 тона дневно. Од тога сама линија за сепарацију може да обради четири тоне на сат, тако да је то са неким осмочасовним радним временом 32 тоне дневно, а остало иде на трансфер станицу и даље се вози на депонију Врбак", каже Дамјан Обућина, са Техничко-грађевинског института у Новом Саду.

Пожаревац има вишедеценијски проблем са одлагањем смећа, а постојећа депонија је право ругло града. Додатни проблем стварају И бројне сеоске дивље депоније, на којима лежи преко милион кубних метара отпада.

"Ми смо већ крајем прошле године и ове године кренули са чишћењем дивљих депонија на нашој територији. Паралелно са извођењем ових радова ми ћемо ући и у процес санације и рекултивације ове депоније санитарне поред које се налазимо", каже Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.

Пожаревачки Центар за прикупљање и разврставање отпада биће један од највећих и најмодернијих у Србији. За његову изградњу град Пожаревац издвојио је скоро двеста милиона динара, а требало би да буде завршен до септембра ове године.

број коментара 0 Пошаљи коментар