Шта загађује реке у Новом Пазару

Иако је Републичка дирекција Србија Воде у сарадњи са Светском банком у уређење речних корита у Новом Пазару уложила више од 28 милиона динара, има несавесних грађана који тамо и даље бацају смеће. Реке додатно загађују и бројне фабрике и погони за каменовање тексас платна.

Снимак бацања смећа у реке у Новом Пазару који се појавио на друштвеним мрежама, узнемирио је грађане и ширу јавност. Такво недолично понашање је, нажалост, дугогодишња пракса.

"Грађани и комшије, сви бацају. Требало би да сви воде рачуна о чистоћи града, река посебно."

"Кад би имала нека контрола па да утврди, па да га ребне, добро да га ребне онда не би бацао".

Радници комуналног предузећа у Новом Пазару, кажу да не могу да очисте све што несавесни грађани остављају прљајући околину и реке.

"Сваки нас корисник је у обавези да има сопствену хигијенско-типску посуду. Они то избегавају. На тај начин не морају да поставе испред свог објекта, добијају два или по три паркинг плаца слободна, а осим тога увек им је отворен захтев према насем предузећу да они не продуцирају отпад и да им је месецна рата за плацање велика и њима буде добро", каже Емин Омеровић, директор ЈК предузећа "Чистоћа" У Новом Пазару.

У Новом Пазару живи више од 100 хиљада становника. Служба општинске комуналне инспекције има само седам инспектора, а казне прописане законом не дају очекиване резултате.

"У сваком слуцајупроцесуираних има , казне су мале. Оне се крецу за физицка лица од 2 и по до 5 хиљада динара, али колико толико кад надјемо, кад пронадјемо прекрсиоца процесуирамо га, подносимо прекрсајне пријаве", каже Музафер Богућанин, комунални инспектор у Новом Пазару.

Кроз Нови Пазар протиче пет река од који су највеће Рашка и Јошаница.

број коментара 0 Пошаљи коментар