Подвиг ваљевских лекара

У Општој болници у Ваљеву тим лекара је сложеним хируршким захватом реконструисао ручни зглоб младог пацијента који је био захваћен агресивним тумором. Сличне операције до сада су обављане само у клиничким центрима.

Двадесетосмогодишњи Немања Гајић из Лознице на десном ручном зглобу имао је агресиван тумор и озбиљне здравствене проблеме у протекла два месеца. Сложену реконструкцију зглоба урадио је тим стручњака у Општој болници у Ваљеву.

„Немам никаквих болова. Операција је успешно прошла. Презадовољан сам, стварно сам презадовољан. Сви су овде врхунски, немам ниједну замерку. Тренутно радим као конобар, тако да ова рука ми је неопходна баш због тог посла", каже Немања Гајић из Лознице.

Др Саша Вукићевић, начелник Одељења ортопедије Опште болнице у Ваљеву са колегом Александром Ђорђевићем, субспецијалистом ортопедске онкологије са Института „Бањица", методом атотрансплантације пресадио је део кости потколенице на подлактицу.

„Искоришћено је нешто што анатомски највише одговара реконструкцији ручног зглоба и практично ће то омогућити функцију", објашњава др Саша Вукићевић, начелник Одељења ортопедије. "То је део кости његовог организма, која неће моћи, највероватније неће доћи до одбацивања и да ће функција, зато што је пацијент млад, бити очувана. Као што је др Ђорђевић рекао, период праћења некад траје и годинама. За сада је постоперативни ток савршен."

Неуобичајени хируршки захват као код пацијента Немање Гајића је међу првим случајевима у Србији да је урађен ван клиничких центара. Један од разлога је добра сарадња Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица" и Опште болнице у Ваљеву, у којој се све чешће примењују нове методе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се