Подвиг ваљевских лекара

У Општој болници у Ваљеву тим лекара је сложеним хируршким захватом реконструисао ручни зглоб младог пацијента који је био захваћен агресивним тумором. Сличне операције до сада су обављане само у клиничким центрима.

Двадесетосмогодишњи Немања Гајић из Лознице на десном ручном зглобу имао је агресиван тумор и озбиљне здравствене проблеме у протекла два месеца. Сложену реконструкцију зглоба урадио је тим стручњака у Општој болници у Ваљеву.

„Немам никаквих болова. Операција је успешно прошла. Презадовољан сам, стварно сам презадовољан. Сви су овде врхунски, немам ниједну замерку. Тренутно радим као конобар, тако да ова рука ми је неопходна баш због тог посла", каже Немања Гајић из Лознице.

Др Саша Вукићевић, начелник Одељења ортопедије Опште болнице у Ваљеву са колегом Александром Ђорђевићем, субспецијалистом ортопедске онкологије са Института „Бањица", методом атотрансплантације пресадио је део кости потколенице на подлактицу.

„Искоришћено је нешто што анатомски највише одговара реконструкцији ручног зглоба и практично ће то омогућити функцију", објашњава др Саша Вукићевић, начелник Одељења ортопедије. "То је део кости његовог организма, која неће моћи, највероватније неће доћи до одбацивања и да ће функција, зато што је пацијент млад, бити очувана. Као што је др Ђорђевић рекао, период праћења некад траје и годинама. За сада је постоперативни ток савршен."

Неуобичајени хируршки захват као код пацијента Немање Гајића је међу првим случајевима у Србији да је урађен ван клиничких центара. Један од разлога је добра сарадња Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица" и Опште болнице у Ваљеву, у којој се све чешће примењују нове методе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 10. мај 2019, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

Sve srdacne cestitke lekarima

za ovaj uspesan poduhvat. Gospodinu Gajicu zelimo od srca dobar oporavak i snage za strpljenje koje ovaj oporavak zahteva. Poslusajte doktora i onda kada mislite da mozete vise.