ИТ караван у Новом Пазару

Након Београда и Зајечара, ИТ караван допутовао је јуче и у најмлађи град у Србији, Нови Пазар. У каравану учествује 2.500 основаца из 25 школа широм Србије. Пројекат заједно спроводе Министарство трговине, туризма и телекомуникација и наша медијска кућа, а ђаци се боре за што бољи пласман и главне награде, боравак у истраживачкој станици Петница и соларну клупу.

Учење кроз игру о дигиталним технологијама и опасностима које вребају. Учили су о томе на часовима информатике а ИТ караван је прилика не само да потврде знања, већ и да сазнају како се што боље заштити од опасности које носе дигиталне технологије.

 "Научили смо да не прихватамо све људе на разним друштвеним мрежама." 

"Научио сам, не само ја већ сви ми, да се пазимо на Интернету."

"Избегавам, верујем и моји другови сви да избегавају неприкладне садржаје на интернету. И све што може да буде опасно."

И четврта каммпања пре свега едукује децу о примени нових технологија, али и о начинима злоупотребе на интернету. Необично и негативно на глобалној мрежи може се спречити, али само уз правилну и правовремену едукацију.

"Ово је прилика да се заиста, на неки начин, те технологије приближе управо крајевима као што је  Нови Пазар, па и други који су много мање развијени. И мислимо да ће ово постићи изузетан успех. Досадашњи резултати су били заиста импресивни, и добили смо све похвале као Министарство због организовања оваквих каравана", каже Ирини Рељин, помоћник министра у Сектору за електронске комуникације и поштански саобраћај.

Неопходна је и даља сарадња ресорних министарстава са школама и канцеларијама за младе. А Новопазарска је једна од највећих према броју чланова.

"У свим основним у средњим школама имамо тимове за вршњачку едукацију који се баве том темом и у току целе године имамо разне активности, што радионице и едукације, што неке јавне акције", каже Џемалудин Паучинац, директор Канцеларије за младе.

У тринаест основних школа на територији Новог Пазара уписано је више од 10.000 ученика.

"Драго нам је што је ИТ караван у Новом Пазару. Знамо који значај имају савремене технологије, управо поред свих предности које доносе ту је веома битна и безбедност деце. Имаће прилику да се кроз игру и такмичење стекну нова знања", каже Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

У програму под називом "Фаца интернета" учествотало је више од 300 ђака из пет новопазараких основних школа. Акција траје до 22. маја, а уз победнике из Зрењанина и Новог Пазара, у финалу у Београду наступиће и дјаци из Ниша и Чачка.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво