Порибљавање језера Барје

Рибочуварска служба из Лесковца покрива територију три округа на југу Србије, односно 5.700 квадратних километара река и језера. На основу програма који ради Природно-математички факултет из Крагујевца лесковачки рибочувари порибљавају језеро Барје из којег се град снабдева водом за пиће.

Киша и лоше време нису омеле чланове рибочуварске службе из Лесковца у обављању важног посла на акумулационом језеру Барје. 

 

Обнова рибљег фонда представља један од најважнијих задатака чувара природе. Овога пута на дно језера спуштен је кавез са пет гнезда оплођеног смуђа која ће дати педесет хиљада јединки.

"Требало би да гнезда буду на дубини од око метар и по. Зато смо и кавезе везали за понтонски сплав да ако додје до варирања водостаја икра буде на оптималној дубини како кажу стручњаци", каже Нинослав Костић из Рибочуварске службе Лесковац.

Акумулационо језеро Барје, из којег се Лесковац снабдева водом за пиће, има максималну запремину од преко 40 милиона кубних метара воде. Порибљено је смуђем, девериком, бабушком, шараном, толстолобиком, а ту је и клен као аутохтона врста. Постоји и завидна популација речног рака.

"Програм ради овлашћена кућа и Природно-математички факултет из Крагујевца и сходно таблицама одређено је да то буде смуђ који је један од атрактивнијих грабљиваца", каже Ненад Ђорђевић из Рибочуварске службе Лесковац. "Он практично чисти језеро и надамо се одржању квалитета језера и побољшању воде."

Лесковачка рибочуваска служба покрива територију Јабаланичког, Пчињског и Пиротског округа односно 5.700 квадратних километара речних водотокова и језера. Само осморо чувара има пуне руке посла а годишње поднесу око 60 прекршајних и десетак кривичних пријава.

број коментара 0 Пошаљи коментар