Порибљавање језера Барје

Рибочуварска служба из Лесковца покрива територију три округа на југу Србије, односно 5.700 квадратних километара река и језера. На основу програма који ради Природно-математички факултет из Крагујевца лесковачки рибочувари порибљавају језеро Барје из којег се град снабдева водом за пиће.

Киша и лоше време нису омеле чланове рибочуварске службе из Лесковца у обављању важног посла на акумулационом језеру Барје. 

 

Обнова рибљег фонда представља један од најважнијих задатака чувара природе. Овога пута на дно језера спуштен је кавез са пет гнезда оплођеног смуђа која ће дати педесет хиљада јединки.

"Требало би да гнезда буду на дубини од око метар и по. Зато смо и кавезе везали за понтонски сплав да ако додје до варирања водостаја икра буде на оптималној дубини како кажу стручњаци", каже Нинослав Костић из Рибочуварске службе Лесковац.

Акумулационо језеро Барје, из којег се Лесковац снабдева водом за пиће, има максималну запремину од преко 40 милиона кубних метара воде. Порибљено је смуђем, девериком, бабушком, шараном, толстолобиком, а ту је и клен као аутохтона врста. Постоји и завидна популација речног рака.

"Програм ради овлашћена кућа и Природно-математички факултет из Крагујевца и сходно таблицама одређено је да то буде смуђ који је један од атрактивнијих грабљиваца", каже Ненад Ђорђевић из Рибочуварске службе Лесковац. "Он практично чисти језеро и надамо се одржању квалитета језера и побољшању воде."

Лесковачка рибочуваска служба покрива територију Јабаланичког, Пчињског и Пиротског округа односно 5.700 квадратних километара речних водотокова и језера. Само осморо чувара има пуне руке посла а годишње поднесу око 60 прекршајних и десетак кривичних пријава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво