Нова механизација за пољопривреднике

Нови Правилник за набавку машина и опреме у биљној производњи доноси битне измене. Уместо 100.000 динара, минимална вредност инвестиције по захтеву за повраћај средстава сада је 65.000, што ће многим пољопривредницима олакшати куповину.

Дотрајалом и старом механизацијом већина пољопривредника обрађује оранице. До нове савремене, кажу, пут је дуг, и без субвенција - незамислив.

 

"Купили смо фрезу пипалицу, таруп, воћарски атомизер и канту прскалицу. То нам пуно значи, јер нам је олакшава посао око воћа. Добили смо повраћај 50%", каже Марко Марковић, пољопривредик из Румске.

Уз помоћ државе, шабачки пољопривредници углавном купују нове прикључне машине за рад у воћњацима. Прскалице, тракторске косачице и системи за наводњаве су најтраженији.

"Само узимају машине које су под повраћајем. И узимају људи који су са старим машинама, старе године и немају рачун да их поправљају", каже Томислав Буцало, власник продавнице пољопривредних машина ''Номекс''.

Интересовање за набавку нове механизације је велико. Нови правилник највише ће значити пољопривредницима који желе да купе мању прикључну машину.

"Вредност инвестиције по захтеву, мора бити једнака, или већа од 65 хиљада динара, а износ појединачног рачуна, једнакн или већи од педесет хиљада динара. Додате су и неке нове инвестиције, у табелу прихватљивих инвестиција. Тако да у примарној биљој производњи су конкретно додати, сушаре за житарице, мотокултиватори, пужни транспортери, прикључни берачи за кукуруз", каже Мирјана Милошевић, ПССС Шабац.

Повраћај уложених средстава је 50% од вредности инвестиције. Макисамални износ који пољопривредник може добити у једној години је милион и по динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво