Како живе млади Прешева

По старости становника, Прешево је једно од најмлађих места у Србији. Када заврше средњу школу, млади Срби и Албанци студирају у околним градовима или у иностранству. А имају исте проблеме - тешко се запошљавају, недостаје им више културних садржаја и често размишљају о одласку. Развој индустријске зоне, улагање у образовање и пројекте, сматрају у Општини, задржаће младе у Прешеву.

Једно од најчешћих места сусрета младих у Прешеву је тржни центар, а ту су и претежно запослени млади. Један од 80-оро радника је Ивица Настић. Четири године ради у кухињи.

"Завршио сам за кувара, посао наравно није лак, али мени није тешко јер волим тај посао. За сад сам овде, за даље не знам, зависи од посао", каже Ивица Настић, кувар.

"Ми смо породична фирма, радимо три генерације. Млада генерација размишља, воли да изађе ван земље, вероватно су у Европи бољи услови за посао, живот", каже Фатон Сулејмани, директор Привредног друштва Метал ВМ" Прешево.

После завршене средње школе, млади бирају факултете у Нишу, Београду, Приштини, Тирани или траже посао у трговини, угоститељству, ређе у привреди. Најизраженија привредна грана је грађевинарство, где млади углавном сезонски раде. У предузећу за производњу металних конструкција и котлова, радници су старији од 50 година, један од млађих је Ментор Ибраими.

"Није тежак посао, помажемо једни другима. Иако је то металска струка, човек може да се навикне ако жели", каже Ментор Ибраими, радник.

После незапослености, миграција становништва је највећи проблем и у Прешеву. Према подацима локалне самоуправе 13 хиљада људи, или 25 одсто од укупног броја становника, привремено ради у иностранству. Оживљавање индустријске зоне у којој су сада два инвеститора, виде као развојну шансу.

"То су прилике које желимо да остваримо, прилике и за младе Албанце, и за младе Србе у Прешеву. И не само овде, јер наш економски развој утицаће и на Врање, Лесковац, Трговиште, и довешће младе да раде", наводи Шћиприм Арифи, председник Општине Прешево.

Старосна структура запослених у општинској управи променила се за претходне три године. У администрацији је запослено 30-оро радника од 20 до 25 година. Милан Стошић ради у матичној служби, где се последњих година бележи већи број уписа:

"За 2019. годину је 90 уписа било, значи да има уписа и деце из иностранства, и деца која су рођена у ванболничком породилишту у Прешеву."

Прошле године уписано је 357-оро деце, а склопљена су 334 брака у Прешеву. Од почетка ове године венчало се 114 парова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво