Камен воденице на Тибушкој реци окреће се без прекида век и по

У околини Врања још има воденица у којима се жито меље на традиционални начин. У Тибужду их је пре седамдесет година било двадесет пет, а сада раде само две. Остале су запуштене и урушене.

Зрно по зрно, од ране зоре Рушчанска воденица меље кукуруз, пшеницу, јечам, овас и раж. Воденични камен не престаје да се окреће 150 година. Допремљен је из Трстеника, три пута је мењан, а клепа се, поправља, сваке године.

"Камен је промењен осамдесете године", каже воденичар Војин Ристић, "па ће тера и даље и ми док смо живи и наши унуци ће раде с њега."

У Тибужду је до 1947. године било је 25 воденица. Након бујице 1954. године остало их је дванаест. Сада их има осам, а у функцији су само две.

Драган Стоилковић из Тибужда воденичар је био седамнаест година:

"Две воденице сам имао. Ту је млео Ћуковац, Шамин Дол, Дулан, за ујам 100 кила самељем, 10 кила узмем."

Воденице на Тибушкој реци грађене су крајем 19. века. Једину која ради непрекидно воденичар Драган одржава са братом. Настављају традицију природног млевења коју су им оставили преци.

"Наша прабаба Стана уз помоћ очуха саградила је воденицу, подигла је и обновила је све", каже Драган Ристић. "Камен је набавила и пустила је у рад 1887. године."

За мештане воденице представљају живот, а воденични камен симбол трајања и истрајности. Воденичар Драган каже да је све што се самеље у његовој воденици интегрално.

Воденица има и у околини Владичиног Хана и у Пољаници код Врања. Многе више не функционишу, оронуле су, а нема ни заинтересованих да их обнове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво