Камен воденице на Тибушкој реци окреће се без прекида век и по

У околини Врања још има воденица у којима се жито меље на традиционални начин. У Тибужду их је пре седамдесет година било двадесет пет, а сада раде само две. Остале су запуштене и урушене.

Зрно по зрно, од ране зоре Рушчанска воденица меље кукуруз, пшеницу, јечам, овас и раж. Воденични камен не престаје да се окреће 150 година. Допремљен је из Трстеника, три пута је мењан, а клепа се, поправља, сваке године.

"Камен је промењен осамдесете године", каже воденичар Војин Ристић, "па ће тера и даље и ми док смо живи и наши унуци ће раде с њега."

У Тибужду је до 1947. године било је 25 воденица. Након бујице 1954. године остало их је дванаест. Сада их има осам, а у функцији су само две.

Драган Стоилковић из Тибужда воденичар је био седамнаест година:

"Две воденице сам имао. Ту је млео Ћуковац, Шамин Дол, Дулан, за ујам 100 кила самељем, 10 кила узмем."

Воденице на Тибушкој реци грађене су крајем 19. века. Једину која ради непрекидно воденичар Драган одржава са братом. Настављају традицију природног млевења коју су им оставили преци.

"Наша прабаба Стана уз помоћ очуха саградила је воденицу, подигла је и обновила је све", каже Драган Ристић. "Камен је набавила и пустила је у рад 1887. године."

За мештане воденице представљају живот, а воденични камен симбол трајања и истрајности. Воденичар Драган каже да је све што се самеље у његовој воденици интегрално.

Воденица има и у околини Владичиног Хана и у Пољаници код Врања. Многе више не функционишу, оронуле су, а нема ни заинтересованих да их обнове.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 08. мај 2019, 17:17) - Slavica Kostic-devojackoRistic [нерегистровани]

Moj dragi deda Ristic. Stoilko je bio vodeničar u Tibuzdu.

Vaš tekst me je ganuo i probudio secanje na najlepša letovanja iz detinjstva kada smo se mi deca iz grada sastajali, druzilii i imali nezaboravne trenutka sa našom mnogobrojnim rodjacima iz Tibužda.Hvala Vam
Ja verujem da je sadašsnji vodeničar Ristic moj rodjak i nadam se da je rec o vodenici koju je imao moj deda i njegova braca.