Недовољно сезонских радника у чачанском крају

Пољопривредна сезона је почела, па ратари и повртари користе сваки дан да заврше неопходне послове у пољу и на њивама. Посла има много, али нема довољно сезонских радника.

Благојевићи у Трбушанима на 90 ари узгајају више повртарских култура. Овог пролећа убрали су 40.000 главица зелене салате, а зреле јагоде свакодневно стижу.

Иако посла има за више радника, за сада се ослањају само на чланове породице, каже Његош Благојевић.

До првих плодова у воћњацима, посла за сезонце има у хладњачама. Јабуке из чачанског краја класирају и пакују за руско тржиште. Многима ангажовање само у сезони одговара.

Док по новом закону сезонски радници имају пензијски стаж и осигурање, послодавци кажу да им те обавезе додатно поскупљују производњу.

Посла за сезонске раднике тек ће бити у воћњацима и на њивама чачанског краја. Само у Заблаћу од средине јуна сваке године, када почне сезона кромпира ради више стотина радника.

 

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. мај 2019, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

Radnik

Nije problem platiti radnika, koliki je problem naci postenog i dobrog radnika. Satnice se krecu od 200 do 250 din po satu + dorucak+rucak. Kome ne valja i ko moze da se zali neka ide u firmu za platu i od te plate nek placa put,dorucak... ili neka idu u Nemacku ako je tamo lepse pa neka rade. Velika je sramota na kakav se nivo ljudi mogu da spuste i sta sve zahtevaju a pitanje i koliko mogu da doprinesu svojim radom.

(среда, 08. мај 2019, 15:59) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Treba otvoriti novčanik i platiti dobro radnike a ne da idu u Nemačku.