Бесплатна помоћ геронтодомаћица за Лесковчане

Уз посредовање Националне службе за запошљавање, лесковачки Геронтолошки центар ангажовао је 15 геронтодомаћица. Бесплатну помоћ у кући наредна четири месеца имаће шездесет корисника, од којих је један број са сеоског подручја.

Комуникативна, вредна, весела као рођена за посао геронтодомаћице. Са њом у куће бројних корисника улази радост. Да услужи, помогне, саслуша. Осамдесетчетворогодишњој Надежди Аризановић Сладјана је постала више од пријатеља спремна да дође на сваки позив, не гледајући у распоред.

 

"Ми смо у ствари једна велика породица, као и што сте имали прилику да видите, људи су дивни, поделе са нама и добро и лоше. Више пута се и нашалимо, насмејемо", каже Слађана Антић, геронтодомаћица.

Тетка Нада је кукове оперисала пре 45 година, сада су се јавили и проблеми са коленима. Сладјана јој пружа сигурност и ослонац у ћеркином одсуству због посла.

"Не само кафа, него и да ми пристави ручак, има, ал да ми подгреје, послужи, Марина ће можда касно да дође, тако да Слађа је ту", наводи Надежда Аризановић, корисник услуге помоћ у кући.

У стану у центру града осамдесетогодишњи Драгољуб Митић живи сам. Деца свако на своју страну. Данас без штапа не може јер је пао и повредио ногу. Прва је притрчала да помогла искусна и посвећена геронтодомаћица Добрила. Зато и каже да му је као ћерка.

"Слажемо се лепо и стварно су супер, ово као да ми је Љиља моја из Мелбурна", каже Драгољуб.

Добрила Квргић, геронтодомаћица сматра да је њима много важан осмех: "Једва чекају, са нестрпљењем чекају да дођем"

Услуга помоћ у кући 15 геронтодомаћица преко јавних радова доступна је 2-3 пута недељно по 3 сата за 60 корисника. Овога пута велики је број старих и самих на селу.

"Сматрам да је људима у сеоским Месним заједницама та помоћ геронтодомаћица много потребнија него људима у граду јер су им ресурси заједнице просто недоступнији", каже Милена Митровић, стручни радник на услугама у заједници Геронтолошког центра Лесковац.

Бесплатна услуга трајаће четири месеца. А потребе све већа. Преко 20 одсто Лесковчана старији су од 65 година, а у сталном радном односу преко Геронтолошког и Центра за социјални рад само осам геронтодомаћица чије плате финансира град Лесковац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво