Медведи у Ивањичким селима направили штету пчеларима

У ивањичком крају, у последње време, медведи све чешће причињавају штету пчеларима, којима је мед често основни извор прихода. Многа села у том крају с пролећа оживе због бројних малињака, али мештани сада страхују за безбедност.

У голијском селу Добри До, пчелињак Ратка Марковића опустошио је медвед. Незвани гост причинио је, на основу стручне процене, штету од око три стотине хиљада динара, али је она знатно већа, с обзиром на то да ће требати времена за формирање нових пчелињака.

 

"Ја сам пензионер човек, нажалост који имам 42 године раднога стажа, имам пензију 14.700 динара. И то је додатни део прихода, с којим имам ту десет ари малина и овог пчеларења, од тога живим. Сви ми тврде да од ње ограде нема, пробаћу још сад да набавим чувалицу, да ставим њу жицу, да затегнем чувалицу, ако будем могао да заштитим било шта, да наставим да се бавим овим, ако не ја ћу морати да напустим", каже Ратко Марковић, пчелар из Ивањице

Иако живи у Ивањици, Ратко одржава дедовину. Један од четири житеља добродолског засеока Тутића је Борко Луковић, који каже да сада живе у страху од медведа.

"И опет ће она да наиђе. Сад кад ће да наиђе, оно опет, гатај га ти. Да ти право кажем никуда не идем далеко од куће, сад нема чега него да ме буде страх", каже Борко Луковић, житељ засеока Тутић.

Радослав Лишанин тврди да никада раније медведи нису причињавали штету. Међутим, Ове зиме нису утонули у сан, па свака ноћ доноси неизвесност.

"Прошлу ноћ је нападала пашче доље и нисам смео да приђем. Оружје не смем да изнесем, ништа не смије иако је све по дозволи. Требало би Србијашуме, кад је увела резерват, што не загради њин резерват, него ми на нашој очевини не смијемо да изнесемо оружје и сад је више мечка заштићена него ми", каже Радослав Лишанин.

Снег у мају, није неуобичајен за голијски крај, али нису очекивали и да ће И дивље животиње постати вид елементарне непогоде. Многи у шуме залазе у потрази за боровницама, печуркама, или кроз шуму морају до малињака, како би обезбедили извор прихода.

За житеље ових крајева, који у шали воле да кажу да је мечка заиграла пред њиховом кућом, једини вид заштите је табла са упозорењем. 

број коментара 0 Пошаљи коментар