Првенство Србије за шахисткиње у Гучи

У Гучи је почело тринаесто женско појединачно првенство Србије у шаху, уједно и прво спортско такмичење тог ранга у престоници српске трубе. Драгачевски крај био је у Југославији познат као шаховска дестинација, а обнова те традиције почела је пре осам година на "Кумовијади" у Горачићима.

Наши шахисти на разним међународним такмичењима постижу запажене резултате бранећи боје Србије, али већина сматра да би се популаризацијом и инвестирањем у тај спорт постигли још бољи резултати.

Иако се такмиче и против мушкараца, шахисткиње кажу да још није остварена пуна равноправност.

"Што се тиче мушкараца, они добијају, могу да зараде доста више", каже Теодора Ињац, чланица Шаховског клуба "Јелица ПЕП" из Горачића. "А што се тиче жена, теже је бити професионалац, поготово у Србији."

"Жене имају право да играју са мушкарцима", истиче њена клупска колегиница Адела Јеликић. "Сад, мислим да не треба да тражимо неки већи хонорар, јер ако сматрамо да служимо већи можемо да се такмичимо са њима."

Буџет једног шаховског клуба је као лева нога једног бека из српсколигашког фудбала, сликовито објашњава међународни шаховски судија Миливоје Миливојевић.

Међутим, Шаховски савез Србије планира унапређење тог спорта. Један од модела је децентрализација. Добар пример је шаховски клуб "Јелица ПЕП" из Горачића, једини сеоски клуб у савезном рангу такмичења.

"Али има наговештаја да сад и већ неки други, ево сад рецимо од ове године у Прву лигу је ушао шаховски клуб из Владимираца", каже Душан Цогољевић, председник Шаховског савеза Србије. "Значи, на неки начин смо утицали на филозофији размишљања да шах не треба да се игра само по центрима, него да треба да буде мало и у овим неурбаним срединама, које су и које ће постизати неке резултате."

Лучани сваке године подижу ниво инвестирања у унапређење спорта, каже председник Општине Миливоје Доловић:

"А ми се искрено надамо да ћемо се како на овом, тако и на наредним турнирима показати као добри домаћини и завредети пажњу да организујемо и неки међународни турнир."

За месец дана у Горачићима, на "Кумовијади" у шаху ће се такмичити велемајстори из Србије, региона и других европских земаља. Међутим, на том турниру резултати нису у првом плану, колико да се драгачевски крај, познат по труби, промовише и као спортско туристичка дестинација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи