Настава одбране у Зрењанину

У средњим школама у Зрењанину завршена је настава из предмета Одбрана и безбедност који је ове школске године уведен одлуком Министарстава одбране и просвете. Уз анализу одржаних часова, зрењанински предавачи предложили су и моделе наставе тог предмета.

Један од могућих начина извођења часа обуке из одбране и безбедности приказали су у Техничкој школи у Зрењанину предавачи из више организација који се баве овом проблематиком. Николи Брусину и његовим другарима су основе самоодбране и гашење почетних пожара били најинтересантнији.

"И да није тако тешко користити те противпожарне апарате као што се мислило. И много је занимљивије када су нам само показали како се они користе", каже Никола Брусин, ученик Техничке школе.

"Научио сам неке потезе самоодбране и спасавање у ситуацијама природних непогода", каже Ђорђе Миливојев, ученик Техничке школе.

Настава одбране је извођена у оквиру часова разредног старешине, њоме је било обухваћено 1.400 ђака из Средњег Баната, где су часови реализовани за 45 дана.

"Изведена је обука у средњим школама са територије надлежности Средњобанатског управног округа у 65 одељења и изведено је више од 180 часова", објашњава мајор Властимир Радивојевић, из Центра Министарства одбране, Зрењанин.

Настава је имала десет тема. Након три часа теорије, четврти час је био посета техничко-тактичком збору у Команди за развој Банатске бригаде. Просветни радници очекују да ова настава убудуће буде у првом полугодишту.

"Пошто су матуранти превише оптерећени припремама за факултет и својим редовним обавезама, можда је нека идеја да се то ради и да почне у септембру и у трећој години", каже Милан Радаковић, директор зрењанинске Гимназије.

Тања Дуловић, председница Организације резервних војних старешина, сматра да терба да буде мање теорија, а више праксе:

"Ученици су нам сами то рекли. Они су жељни знања и знају да је свако знање добродошло, поготово кад треба да помогну себи и другима. "

Било је предвиђено да наставу изводе официри Министарства одбране, а тамо где их није било довољно, као што је то случај у Зрењанину предавачи су били одабране резервне војне старешине.

број коментара 0 Пошаљи коментар