Прва фијакеријада у Доњим Грбицама

На петнаестак километара од Крагујевца налази се прво еко-село у Шумадији - Доње Грбице. Око хиљаду мештана негује традицију руралног живота. Из љубави према коњима организовали су прву фијакеријаду, са надом да ће постати традиционална.

Лаганим касом, стигли су из целе Србије на прву Грбичку фијакеријаду. Брижљиво неговани парадни коњи, каруце и чезе у којима су се, давно возили и њихови преци,окупили су на једном месту, готово цело село.

"Oво је нешто, што је, сигуран сам, наш народ одавно је чекао да се врати, нешто заборављено, што је изгубљено, што су наши обичаји, наша традиција", каже Драган Батаљевић из Коњичког клуба "Шумадинац 2018".

А Грбице имају чиме да се похвале гостима.То је једино шумадијско еколошко село и ваздушна бања.

На брду Градина које је сада обрасло шумом налазе се остаци средњовековног Лазаревог града. Зидан је од камена из оближњег мајдана.

Живело се овде од давнина. И остајало. Добри путеви, плодна земља, четвороразредна школа, али и близина града допринели су да куће и данас буду пуне.

Драган Марковић, председник МЗ Доње Грбице каже да се мештани не баве толико пољопривредом, већ да сваки има још по неку додатну делатност, али враћају се кући, ту живе.

"Деца су дивна, њихови родитељи су дивни прави домаћини, увек се одазову свим нашим активностима, свој организацији, ништа им није тешко и поред својих сеоских обавеза", наводи учитељица Сања Крстић Обрадовић.

А, прва фијакеријада и избор за најлепше коње и запреге се не пропушта:

"Први пут сам видела кочију, што до сад нисам."

"Баш су ми се свидели коњи, сви су баш лепи, а некако су они црни најлепши."

"Јесте коњ посебна животиња, коме једном уђе под кожу, више не излази."

"Коњ је једноставно прелепа, племенита животиња, врло је захвално бити са њима."

Путин, Вера, Цоле и Звездан, њихови поносни власници, понели су из Доњих Грбица пехаре, а сви учесници лепе утиске. Жеља домаћина је, да попут Црепаје, једног дана постану, познати, баш по фијакеријади.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво