Нова невоља за малинаре, због сушења засада десеткован род

У малинарству ове године главна тема није цена већ сушење засада. Због тога ће, процењује се, род бити мањи 50 до 70 одсто. Болест малињака је регистрована у целој земљи, а Влада је на предлог Асоцијације малинара, формирала стручне тимове да утврде узроке и предложе мере за спас производње која држави доноси девизни прилив од око 250 милиона евра годишње.

Најпре град, а потом ниске откупне цене, па су многи малинари прошле године обрали чист губитак. Неки су зато, своје малињаке напустили, други недовољно заштитили, али овогодишње сушење биљака поједнако захвата и оне засаде где су примењене све агротехничке мере и наговештава још веће проблеме.

"Ако овако настави, бојим се да је малина пред уништењем. Овде, као што знате, да изнад 90 одсто људи живи искључиво од малине", каже Милан Радојићић, воћар из Трешњевице код Ариља

"Може се очекивати од 50 до 70 процената ће бити мање малине на територији целе Србије. Анализа ће урадити своје, струка ће показати, па ћемо видети у коме је главни кривац", каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије. 

Стручни тимови су на терену и за два месеца треба да обиђу више од 2.000 малинара широм Србије.

"Очигледно да ће бити смањења рода, главна битка ће се водити за род који ћемо добити у следећој години", каже Драган Раховић са Института за примену науке у пољопривреди.

"Један од разлога јесте управо неодговарајући садни материјал. Али, ми очекујемо да ћемо за наредне две године имати сасвим довољну количину садног материјала да покријемо читаво подручје републике Србије", каже Милан Лукић, директор Иинститута за воћарство из Чачка.

Помоћник министра за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Богићевић каже да треба спасти оно што се може у овој години, а онда треба направити систем, који ће бити тако устројен да се овакве ствари не би дешавале.

Зато ће се појачати рад саветника и инспекцијски надзор, а све како би се сачувала производња - од воћњака, преко хладњача, до тржишта и извоза.

"Ниједна карика не сме да испадне из ланца, значи, јако је битно да сви будемо заједно у целом овом проблему, јер, дефинитивно, једни без других не можемо и дефинитивно морамо сви стати уз ову причу, да би очували ову производњу", каже Драгиша Терзић, председник Скупштине општине Ариље. 

Губици у овогодишњем роду и приходу, велики су проблем ариљских, али и свих осталих српских воћара као и државе, чији је други извозни агропроизвод управо - малина.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар