Хладно време и честа киша забринули пољопривреднике у шабачком крају

Због суше у априлу многи шабачки ратари су прекинули сетву, а сада услед честих падавина не могу да заштите озиме усеве од корова и болести. Од влаге, већа брига су ниске температуре које не погодују ниједном усеву.

У поље се може само у чизмама и зимској јакни. Киша је прекинула радове и онемогућила заштиту усева. Повећана влажност погодује развоју болести и појави инсеката у озимим житима.

"Већ неки листови су почели да жуте, појавиле су се и биљне ваши, и ми сад чекамо повољне услове, чим време дозволи да што пре и што хитније попрскамо. Како гледамо временску прогнозу, не пише нам се добро", каже Горан Кузмановић, пољопривредник из Шапца.

Са сетвом кукурза се каснило. На неким парцелама усев тек ниче. Погодује му влага, не и температура.

"Бледа је биљка, ако настави хладно, не пише му се добро. Касниће са влатањем, и у одсецању рода, и у жетви, видећемо да ли ће добити тада кише, ако тад не падне, нема ништа", каже Стефан Драгојевић, пољопривредник из Шапца.

"Усеви кукуруза, и остали усеви који су посејани, као што су сунцокрет и соја, ови хладни дани нису им погодни да би наставили даљи пораст. Такође нису повољне температуре праћене кишом да би се усев заштитио од појаве корова који ће да бујају после ових падавина", објашњава Светлана Златарић, ПССС Шабац

Неуобичајено ниске температру и хладан ветар у мају, брину и бостанџије који су биљке из пластеника, недавно посадили на њиве.

"Овакво време код лубенице, већ је то испод оптимума. И четири пет пута ниже, лубеница не расте, не развија се испод 13 степени, а имамо јутарње температуре од 3-4 степена, дневне седам осам степани", каже Слободан Гошић, ПССС Шабац.

Стучњаци тврде да падавина није превише. Проблем су, кажу, ниске температуре која ће се негативно одразити на принос свих пољопривредних култура.

број коментара 0 Пошаљи коментар