Свима на радост - фестивал дечјег фолклора у Трстенику

Трстеник је протеклог викенда угостио пет стотина младих, учесника 20. Међународног дечјег фестивала фолклора, одржаног под слоганом "Свима на радост".

"Свима на радост" је прави фестивалски слоган, јер су малишани из Републике Српске, Македоније, Владичиног Хана, Костолца, Аранђеловца, Александровца и наравно града домаћина - културно-уметничких друштава из Трстеника и околине, улепшали викенд житељима ове поморавске вароши, Милутовца и Велике Дренове.

Најважније је да их је време послужило, па су деца у ношњама дефиловала градом, а посебна атракција било је велико Шумадијско коло на централном Градском тргу које су симболично играли сви учесници. 

"Најважније је да учешћем на фестивалима ширимо другарство, све друго је мање битно", рекла нам је једна од учесница фестивала, чланица Културно-уметничког друштва "Традиција" из Трстеника.

Њен много млађи осмогодишњи колега нам се похвалио како је за годину и по научио да игра Моравац и Жикино коло, која се највише играју у овом делу Поморавља.

Десетогодишње девојчице из Костолца, поносе се ношњом из влашког краја. Пре су са њима путовале маме, а сада се саме облаче и шминкају за наступ.

"Ових петсто малишана, раздраганих, веселих, гаранција су да ће се традиција очувати", наглашава трстенички кореограф Драган Марковић. "Мисија нас старијих је да им знање о нашем културном наслеђу пренесемо и научимо их играма које су играле многе генерације пре нас."

Фестивал је ове године први пут финансијски помогло и Министарство културе, уз покровитеље општину Трстеник, Народни универзитет и Туристичку организацију који су уз ову манифестацију од почетка. Пуне две деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво