Грађани против сече стабала у Алексинцу

У Алексинцу је почела реконструкција пешачке зоне што, између осталог, подразумева и уклањање дрвореда. Алексинчани, међутим, нису сагласни са таквом одлуком.

Од четрдесет пет стабала липе, колико, према плану, треба да буде уклоњено, за сада је посечено само шест. Многи Алексинчани сматрају да већ разгранате крошње не треба дирати, а неколико упорнијих грађана спрећило је да се посао настави.

 

Да би се избегао инцидент, у помоћ је позвана полиција која је легитимисала присутне, а основно јавно тужиластво је утврдило да нема елемената кривичног дела. Из општинске управе поручују да нема разлога ни за незадовољство јер се све ради по прописима.

"Елаборат урађен од стране Шумарског института Београд којим се предлаже сеча 45 стабала и измештање три стабла на нову локацију. После тога ће у пешачку зону бити враћен дрворед, ради се о петогодишњој садници јавора", каже Далибор Марковић, начелник одељење за привреду Општине Алексинац.

Сеча ће, додају, бити настављена чим временски услови дозволе, по потреби уз полицијски надзор. Затим следи комплетна замена фекалне и атмосферске канализације, поплочавање улице, постављање мобилијара, уређење зелених површина.

Пројекат је вредан око 150 милиона динара, а са по 50 одсто учествују Министарство привреде и Општина Алексинац.

број коментара 0 Пошаљи коментар