Крагујевац обележава Дан града

Крагујевац данас обележава Дан града, у знак сећања сећања на Скупштину, одржану 1818. године у манастиру Враћевшница, када је Кнез Милош донео одлуку да тај град постане прва престоница модерне Србије.

Поводом Дана града, у Старој скупштини, одржана је свечана седница, на  којој су, заслужним појединцима, уручене Ђурђевданске награде, за изузетна постигнућа у различитим областима у прошлој години.

Ђурђевданска награда за приватно предузетништвое додељена је Братиславу Милановићу, власнику Минд групе, за образовање Катарини Вељковић, за хуманитарни рад Горици Димитријевић, за новинарство Јелени Тијанић.

Годишње награде за уметност и спорт добили су Мирко Демић и Срећко Отовић.

Одлуком градоначелника Радомира Николића, Плакете Светог Ђорђа ове године припале су др Милоју Николићу и др Милошу Којићу.

"Неки градови се памте по рекама, по трговима, по грађевинама. Крагујевац се памти по људима, по великанима који су изградили нашу престоницу верујући у своје снове", рекао је Радомир Николић, градоначелник Крагујевца. "Градимо ли и ми будућност од својих снова? Хоћемо ли и ми да оставимо траг? Светле ли још Мијине звезде у Крагујевцу? Је ли Крагујевац још увек највећи град на свету - јесте и биће."

Крагујевац је  свој празник обележава у присуству бројних гостију из земље и иностранства.

У оквиру прославе Дана града и обележавања 201. године од проглашења прве престонице модерне Србије - кроз Крагујевац је прошао велики Ђурђевдански карневал.

На Тргу код крста, у 21 сат, биће одржан концерт, а сат касније ватромет са зграде Градске управе.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар