Ниш: Отворен први Ромски културни центар у Србији

Уочи највећег ромског празника Ђурђевдана у Нишу је синоћ отворен Ромски културни центар. То је прва институција у Србији која ће се бавити очувањем културе Рома, а уједно и остварење њиховог дугогодишњег сна.

Без културе нема народа ни будућности, али ни прошлости, сматрају Роми који наводе да је отварање Ромског културног центра за њихову заједницу велики дан.

"Коначно институционално нешто што Роме може да доведе у контекст европског система културних вредности на мериторној траци у којој ће заправо све оно што Роми јесу, а није било де фаkто и де јуре на мапи културне понуде бити промовисано", каже Зоран Таировић, академски сликар.

"Кад је неко различит и када не потпада под калупе, различитост може да буде разноврсна онда увек постоје предрасуде, а ако си различит и ако си још и Ром онда је то још додатни терет", каже Наташа Тасић, оперска певачица.

Ромска култура у овом центру неће бити како кажу стереотипно играње и певање.

"Нећемо разговарати о игри и песми, него ћемо разговарати о елементима живота о становању, образовању, али са аспекта културе о идентитету мало ћемо да се бавимо и архивистиком", истиче Осман Балић, директор YUROM центра.

Осим подршке бројних организација и Националног савета Рома из кога најављују отварње сличних институција и у другим градовима, Ниш је за отварање првог ромског културног центра у Србији издвојио 3,6 милиона динара.

"Не само да се очува културна баштина, језик, традиција уопште култура него да дамо допринос и да се унапреди, јер ретко који народ је тако делио судбину са српским народом као што су то наши Роми", наводи Дарко Булатовић, градоначелник Ниша.

"Култура је изузетно моћан механизам за борбу против стереотипа и предрасуда које према Ромима свакако постоје и оно што ми сматрамо да ће овај културни центар радити на томе да се те предрасуде минимализују", сматра Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине.

У Србији званично живи близу 150.000 Рома, у Нишу мање од 8.000, али многи сматрају да их има бар двоструко више.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво