Ниш: Отворен први Ромски културни центар у Србији

Уочи највећег ромског празника Ђурђевдана у Нишу је синоћ отворен Ромски културни центар. То је прва институција у Србији која ће се бавити очувањем културе Рома, а уједно и остварење њиховог дугогодишњег сна.

Без културе нема народа ни будућности, али ни прошлости, сматрају Роми који наводе да је отварање Ромског културног центра за њихову заједницу велики дан.

"Коначно институционално нешто што Роме може да доведе у контекст европског система културних вредности на мериторној траци у којој ће заправо све оно што Роми јесу, а није било де фаkто и де јуре на мапи културне понуде бити промовисано", каже Зоран Таировић, академски сликар.

"Кад је неко различит и када не потпада под калупе, различитост може да буде разноврсна онда увек постоје предрасуде, а ако си различит и ако си још и Ром онда је то још додатни терет", каже Наташа Тасић, оперска певачица.

Ромска култура у овом центру неће бити како кажу стереотипно играње и певање.

"Нећемо разговарати о игри и песми, него ћемо разговарати о елементима живота о становању, образовању, али са аспекта културе о идентитету мало ћемо да се бавимо и архивистиком", истиче Осман Балић, директор YUROM центра.

Осим подршке бројних организација и Националног савета Рома из кога најављују отварње сличних институција и у другим градовима, Ниш је за отварање првог ромског културног центра у Србији издвојио 3,6 милиона динара.

"Не само да се очува културна баштина, језик, традиција уопште култура него да дамо допринос и да се унапреди, јер ретко који народ је тако делио судбину са српским народом као што су то наши Роми", наводи Дарко Булатовић, градоначелник Ниша.

"Култура је изузетно моћан механизам за борбу против стереотипа и предрасуда које према Ромима свакако постоје и оно што ми сматрамо да ће овај културни центар радити на томе да се те предрасуде минимализују", сматра Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине.

У Србији званично живи близу 150.000 Рома, у Нишу мање од 8.000, али многи сматрају да их има бар двоструко више.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 08. мај 2019, 15:14) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je dobra vest, i zasluzuje sve pohvale, jer su mnogi Romi, u Srbiji izuzetno poznati, doprineli kulturi, pocev od Sabana Saulica.....

.......Esme i Usnije Redzepove, Jovana Janacijevica, Ljube Alicica, Cuneta Gojkovica, Bore Spuzica - Kvake, Dragana Kojica - Kebe, Hasana Dudica, Sabana Bajramovica, Jovice Petkovica, Sandre Milosevic, takodje harmonikasica, Dragoslava Sekularca, Vladana Batica, Bata Kande, Zorice Brunclik, Sejde Bajramovica, i mnogih, mnogih drugih....

(среда, 08. мај 2019, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

lepo

Njihova kultura je stvarno prebogata. Dobro je i neka im je sa srecom!

(понедељак, 06. мај 2019, 21:00) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je zaista lep potez i

raduje nas da je otvoren centar gde ce se negovati romska tradicija. Nadamo se da ce biti postavljene i knjige koje su pisali sunarodnici romi.