Пораст и водостаја и смећа у Банату

Због веће количине падавина у сливу банатских водотока порастао је водостај и уведена редовна одбрана од поплава на Тамишу и Нери. Из суседне Румуније, Тамишом је допловила и већа количина смећа.

Према брзини којом се креће, може се закључити да је смеће стигло у доњи део тока Тамиша, односно у јужни Банат. Уско грло је брана између Ботоша и Томашевца где велика стабла, грање, пластичне флаше заглављују.

Брана је тренутно подигнута за проток воде и садржај који носи Тамиш пролази кроз. Надлежне службе ЈВП "Воде Војводине" су саопштиле да ће уклањати смеће, уколико то буде угрозило нормалан проток воде кроз овај објекат.

Становници села уз Тамиш изражавају незадовољство што се смеће сада преместило у њихово приобаље, јер ће делом ове пластичне флаше да се задрже на обалама уз села Јаша Томић, Сечањ, Томашевац, Орловат.

Најближи граници мештани села Јаша Томић сумњају да је смеће стигло са неке од депонија из суседне Румуније.

"То на виши ниво мора да се подигне, значи да нека међудржавна сарадња мора да постоји. немогуће да нека депонија поред само обале реке постоји, да ли је то на петом-шестом километру овде у првом селу или је негде даље, али је чињеница да постоји. И то није сад први пут већ уназад неколико година, чим дође Тамиш горе он једноставно им очисти депонију и не морају да је чисте", каже Драган Попара из Месне заједнице Јаша Томић, а Душан Милошевић из Сечња сматра:

"Људи који бораве поред природе и после свога боравка остављају велике количине смећа и Тамиш када овако надолази диже и носи са собом то."

Тамиш ће по проценама у Јавном водопривредном предузећу Воде Војводине расти још два дана и ако не буде нових падавина, тада би требало да се смири стање на овој иначе бујичној реци.

Данас је водостај Тамиша износио око 420 центиметара, а растао је око десет центиметара на сат. Редовна одбрана од поплава је уведена на делу тока од државне границе са Румунијом до Сечња у дужини од 30,5 по километара. Што се тиче реке Нере на југу Баната, редовна одбрана је уведена на 3,85 километара код насеља Кусић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво