Нема предаха за повртаре у Јабланици

У Јабланичком округу поврће се сади на 13 000 хектара, од тога је под пластеницима 2500 хектара. Лесковачки повртари ових дана имају пуне руке посла. Вади се млад кромпир, берба краставаца је у јеку, а за који дан почиње и садња купуса.

На имању Стојковића у Навалину код Лесковцу као у кошници. Посла је на претек. У шездесетак пластеника на 2 хектара у сезони произведу 500 тона краставаца и парадајза. Годишње улажу 5 милиона динара.Толико је новца издвојено и за изградњу овог магацина за складиштење и паковање робе.

"Све што узмемо улажемо у нова достигнућа,у нове захтеве који велики ланци траже од нас", каже Јовица Стојковић, повртар из Навалина.

Поред магацина уређује се и простор намењен радницима.Тренутно их је десет. Србислав је презадовољан. Овде ради већ 15 година.

"Од сејања до брања,паковања. Све могу да радим. Ложим и котлове. Што ради газда радим и ја", наводи радник Србислав Трајковић.

И у домаћинству Јовановића ових дана посла има за сваког од седморо чланова. Плеве и наводњавају паприку, везују парадајз, беру краставац. Поврће саде на 3,5 хектара.

"Радимо колико можемо ми стари, ови млади раде више", каже Винка Јовановић, из Навалина.

Сваког трећег дана у задругу одвозе око 700 килограма краставаца.

"У сезони произведемо од 25 до 30 тона. До сада је толико било сад се надамо да буде мало повећање", каже Јован Јовановић, повртар из Навалина.

Новица свакодневно проверава расад купуса и паприке ајварке.Садња на отвореном почиње за десетак дана.

"Има временских осцијалија .Ето час је облачно, киша,п роветравања су обавезна. Боримо се колико можемо", каже Новица Јовановић, повртар из Навалина.

Уз субвенције државе и повољне кредите лесковачки повртари не стају са улагањима у осавремењавање и повећање пластеничке производње. Надају се да ће и ове године знатне количине поврћа из ових малих фабрика отићи и на страно тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво