Приватни музеј у Глогоњу

Панчевачки вајар Горски Кабадаја отворио је у Глогоњу музеј. Сталну поставку чине његова дела, а излагаће и његове колеге ликовни уметници. Музеј је бесплатан за све посетиоце.

Први сусрет са уметничким делима посетиоци музеја у Глогоњу имају још при уласку у двориште, где је вајарска поставка Горског Кабадаје названа "Емоције кроз време".

То је серија аутопортрета, коју је уметник радио у теракоти последњих година. У склопу музеја је атеље, где настају нови радови, и изложбени простор где се могу видети различите инсталације, али и слике и графике.

"Овде имам све услове, могу да радим на отвореном, али и у атељеу. Имам велику пећ, лако транспортујем, лако испечем. Отворио сам музеј баш због тога да могу овде да излажем те радове", каже вајар Горски Кабадаја.

Кабадаја заједно са својом колегиницом Весном Павловић припрема пројекат под радним називом "Соба за забаву". Он прави сто за игру не љути се човече од лименки, а она ради омоте за плоче и припрема инсталацију, преко које ће посетиоци моћи да пуштају музику.

"Моћи ће да играју ‘Не љути се човече’ са пуним лименкама пива, наравно то је за 18+, концепт је да лименка кад уђе у кућицу мора да буде празна. Моћи ће и да слушају музику, и то екс ју бендове", објашњава графичарка Весна Павловић.

Једна од идеја је да се направи вајарска колонија у Глогоњу, где би се уметницима олакшало да не плаћају котизацију и троше велики новац за транспорт дела, што је иначе проблем кад хоће негде да излажу. За то је потребна помоћ спонзора.

"Имао сам жељу да обновим некадашњи ПИЈС, панчевачку изложбу југословенске скулптуре, али ја бих направио ПИСС, изложбу светске скулптуре. Звао бих људе са којима сам студирао, из Молдавије, Кине, Чилеа", каже Горски Кабадаја.

Жеља уметника је да дела настала у колонији буду поклоњена Панчеву и да стоје у Народној башти, како би улепшала тај простор по угледу на неке наше и светске градове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара