Борин сокак у школи у Вртогошу

Најпознатији сокак у Врању је баба Златина улица, улица у којој се налази музеј-кућа књижевника Боре Станковића. По угледу на тај део града и старо Врање, ученици Основне школе "1. мај" из Вртогоша уредили су ходник и назвали га "Борин сокак". Поштују живот и дело познатог писца, желе и да млађе генерације сазнају више о њему.

Калдрмом поплочана, уска и кратка - баба Златина улица. Осликава дух 19. века, ту је и кућа у којој је рођен књижевник Борисав Станковић. Сличан амбијент желели су и ученици Основне школе у Вртогошу, уредили део зграде да подсећа на Борино Врање.

"Еве ме па међу вас, што? Не ме познавате, ја сам бевац батка, Бора, писац ваш врањски. Еее, како си беше оној време старо", каже Бошко Митић, ученик 5. разреда.

У "Борином сокаку" приказани живот и дело познатог писца. Насликани пенџери, ћерпићи, обликоване ћерамиде од стиропора.

"Пенџер је прозор, ћерамида је врста црепа или цигле, ћерпић је печена цигла. Могли смо да научимо како су живели наши преци, како су и од каквог материјала градили куће", објашњава Милош Јоксимовић, ученик 8. разреда.

Етно секција у школи постоји четири године, пут који води до библиотеке променили су за неколико месеци.

"Ми истражујемо и организујемо разне активности, сакупљамо неке предмете из прошлости, ручне радове наших бака", наводи Магдалена Трајковић, ученица 8. разреда.

"Нашем великану, Бори у част, направили смо Борин сокак у школи јер је управо он, на један својеврстан начин, на врањском дијалекту описао све оно што је везано за Врање, за наш крај", наводи Жаклина Костић, професор француског језика и руководилац етно секције.

А на дијалекту, за јубилеј и дан школе, ученици су припремили приредбу. Кроз редован рад и ваннаставне активности чувају обичаје и традицију.

"Ми смо једна од ретких школа у граду, чији је рад од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја оцењен највишом оценом, и према томе, ми се поносимо јер то је резултат рада свих запослених и ученика у школи", каже Ивица Митић, директор ОШ "1.мај" у Вртогошу.

Основну школу "1. мај" похађа 238 ученика, три деценије су у новој згради у селу Вртогош близу Врања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво