Сећања старих ратника у књизи пиротске новинарке

Недавно објављена књига "До пакла и назад" новинарке Мирјане Игић, сведочанство је о великом родољубљу српских бораца у Првом светском рату. Током 50 година истраживачког рада, ауторка је разговарала са солунским ратницима - саборцима и пријатељима својих дедова.

Jединствено сведочанство Јакова Велекинца хероја Великог рата, његове успомене и сећања још дванаесторице солунских бораца, забележила је новинарка Мирјана Јонић Игић.

"Деда Јаков каже - нас је из Жупе Средачке било у железари у Питсбургу било 80 душа. Свих 80 смо се јавили. А ја га питам да бар један није изостао. Како изозтао, па ко ће да изостане кад те домовина зове", каже новинарка Мирјана Јонић Игић.

Мирјана је неуморно, пуних пет деценија сакупљала грађу о Великом рату. Све то преточила је у књигу "До пакла и назад". Одрастајући уз дедове ратнике желела је да сачува њихова сећања о огромном родољубљу.

"Прича о људима који су дословце својим телима поплочали пут до слободе и до Србије прошавши пакао Албаније. Колико год се урадило за те људе то је опет мало", сматра Мирјана.

У балканским и Првом светском рату учествовало је више од 30 хиљада Пироћанаца. Књига Мирјане Игић је захвалност свима, посебно преживелима који су помогли да се сећања на Велики рат сачувају за будућа поколења.

број коментара 0 Пошаљи коментар